De prijs van een carrière in de dans

Dans voor het leven Regie: Marijke Jongbloed. Vanavond, Nederland 2, 23.00 uur.

De bekende Britse filmregisseur Michael Apted filmde vanaf 1964 om de zeven jaar dezelfde mensen uit verschillende sociale klassen over hun dromen en of die waren uitgekome

n voor de serie Up. Documentairemaakster Marijke Jongbloed ging van eenzelfde principe uit, maar beperkte zich tot de danswereld. Ze volgde in 1980 een aantal jeugdige dansers op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, filmde hen als jong volwassenen in 1993 en kijkt men hen in 2010 terug op hun professionele bestaan.

Dans voor het leven is het laatste deel van haar drieluik. Een van de geportretteerden, Bella Bonarius, verloor onlangs een kort geding dat ze had aangespannen om de première van deel drie te verbieden. Het beeld dat van haar wordt gegeven beviel haar niet. Ze verloor de rechtszaak.

Samen met Ilja Louwen, Reinbert Martijn, Digna van Boetzelaer en Lydia Harmsen kijkt ze in het laatste deel naar fragmenten van vroeger; over pijn, vreugde en rijping.

Martijn geeft les aan de Dansacademie in Groningen. Hij zit in de toelatingscommissie die binnen een minuut een toekomstdroom kan verwoesten. Van Boetzelaer viel als jong meisje af, omdat ze te stevig gebouwd was. Ze maakte carrière als officier van justitie. De beelden van vroeger emotioneren haar.

Jongbloed spitst zich toe op de thema’s als op jonge leeftijd volwassen moeten zijn, doorzettingsvermogen en kwetsbaarsheid. De compactheid waarmee ze vijf levens samenvat in een uur gaat soms ten koste van helderheid. Krachtig is de vondst om de geportretteerden met hun kinderen of partner te laten praten over hun keuzen. Dat geeft een eerlijk inkijkje.