Brazilië krijgt tweede ronde van verkiezingen

De presidentsverkiezingen in Brazilië gaan een tweede ronde in. Dit is een tegenvaller voor favoriet Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij, die zondag net iets minder dan de helft van de stemmen kreeg.

Volgens de laatste uitslagen won Rousseff, protegé van de vertrekkende maar uiterst populaire president Lula da Silva, 46,9 procent van de stemmen. Haar concurrent José Serra van de Braziliaanse Sociaal-Democratische Partij, de voormalige gouverneur van São Paulo, won 32,6 procent.

Een overwinning in de eerste ronde, waarvoor meer dan de helft van de stemmen is vereist, zou de positie van Rousseff hebben versterkt. Toch is de verwachting dat zij bij de tweede ronde op 31 oktober alsnog de eerste vrouwelijke president van Brazilië zal worden.

Rousseff zou volgens analisten mede benadeeld zijn door de onverwachte opkomst van Marina Silva (52), de kandidaat van de Groene Partij en oud-minister van Milieu. In de peilingen schommelde Silva maandenlang rond de 10 procent, maar tot veler verrassing won ze zondag 19,3 procent van de stemmen.

Rousseffs liberale standpunten over abortus en het homohuwelijk zouden haar vooral stemmen hebben gekost aan Silva, een evangelical. De evangelische christenen vormen een groeiende geloofsstroming in het overwegend rooms-katholieke Brazilië. Internetfilmpjes waarin Rousseff zich uitspreekt voor het legaliseren van abortus waren de laatste weken een gevoelig thema in de campagne. Verder kwam de Arbeiderspartij vorige maand in opspraak door een corruptieschandaal rond Erenice Guerra, oud-minister van Binnenlandse Zaken. Guerra moest aftreden nadat bekend werd dat zij openbare werken had uitbesteed onder voorwaarde dat het consultancybedrijf van haar zoon werd ingehuurd.

Zowel Rousseff als haar concurrent Serra van de sociaal-democraten zal gaan proberen de steun te winnen van Silva bij de tweede ronde. Silva heeft nog geen keuze gemaakt.

Stemmen is verplicht in Brazilië. Ruim 135 miljoen Brazilianen moesten zondag ook stemmen voor het parlement, de senaat en op gouverneurs- en burgemeesterskandidaten.

De populaire komiek Tiririca uit São Paulo is met ruim 1,3 miljoen stemmen in het parlement gekozen. Ook voetballer Romario wordt gedeputeerde.

Meer over Romario op pagina 16