Almunia: Europese staatssteun verlengen

Caroline de Gruyter

Europese staatssteunregels die in 2008 vanwege de crisis werden versoepeld, moeten met één jaar worden verlengd. Dat zegt eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) vandaag in de Financial Times.

„We kunnen nog niet terug naar het normale systeem,” constateert Almunia. „We weten dat er nog instellingen zijn die staatssteun nodig hebben in de vorm van kapitaalinjecties.” Hij doelde op nieuwe injecties van tientallen miljarden euro’s aan Ierse banken, die vorige week nodig bleken. Ook Duitse regionale staatsbanken kunnen nog niet op eigen benen staan. Aanvankelijk wilde de Commissie de normale staatssteunregels begin 2011 weer invoeren. Almunia bevestigde vandaag in het Europees Parlement dat dit begin 2012 wordt.

Staatssteunregels zijn de hoeksteen van de Europese interne markt: geen regering mag zomaar geld in eigen bedrijven steken, omdat dit andere, vaak buitenlandse bedrijven benadeelt. Maar toen banken in 2008 in heel Europa wankelden, moesten nationale regeringen ze overeind houden: omdat er geen Europese belastingen bestaan, was daar in Brussel geen geld voor. Daarom versoepelde Almunia’s voorganger Neelie Kroes tijdelijk de staatssteunregels – eerst voor banken, later voor andere bedrijven. Overheden staken tijdens de crisis 13 procent van het bbp in de financiële sector.

Volgens de crisisregels is staatssteun aan banken alleen tijdelijk toegestaan. Banken betalen een fikse ‘fee’ aan de staat, als impuls om zich snel van staatssteun te ontdoen. Regeringen moeten vooraf aantonen dat ze banken binnen zes maanden kunnen herstructureren.

Onder de soepeler crisisregels vallen ook coulante ‘groene subsidieregels’ voor de (auto)industrie.

Verder mogen overheden zonder tijdrovende aanvraag vooraf 500.000 euro in bedrijven steken; normaal is dat maximaal 200.000.