Alle interesse voor Fortuyns spullen

Hans Smolders, oud-chauffeur van Fortuyn, schrijft dat de musea geen enkele interesse hadden in Fortuyns persoonlijke voorwerpen (Opinie, 29 september). Hij is abuis. In Rotterdam hebben het Historisch Museum Rotterdam en het Gemeentearchief Rotterdam na Fortuyns overlijden maatregelen genomen om zijn erfgoed veilig te stellen. Er is toen ook al een selectie gemaakt uit archieven en voorwerpen uit het huis. In 2004 heeft het museum in de tentoonstelling Schoppen tegen het gezag Fortuyn centraal gesteld. Op de grote zomerveiling van 2009 hebben de Rotterdamse instellingen een groot aantal persoonlijke voorwerpen, onder andere zijn bureau met toebehoren, archivalia, foto’s en zijn volledige bibliotheek verworven. In de nieuwe vaste opstelling in het museum, die gepland staat voor 2012, zal Fortuyn zeker niet ontbreken. We sturen de heer Smolders graag een uitnodiging.

Paul van de Laar

Directeur collecties en onderzoek Historisch Museum Rotterdam