6 redenen om uit te gaan

1 theater

Stokers speelt Hengst

Amsterdam-Noord: Schram Studio’s. T/m 10 okt, 21.00u (zo 14.00u). Diner: 19.00u (zondag lunch 12.00u). Entree: 7,50 (meerprijs diner/lunch: 10/7,50 euro). www.tgstokers.nl

‘Hengst’ is de eerste voorstelling van Theatergroep Stokers, een jong gezelschap bestaande uit Poal Cairo en Jasper van Overbruggen. Iedereen wil de ruimte om te kunnen zijn wie hij is. Maar je komt onherroepelijk de ander tegen. Waar begint die individuele vrijheid en vooral: waar houdt die op? Hoe ver mag je gaan in zeggen en doen wat jij wilt?

2 film & debat

Movies that Matter

T/m 31 oktober. Vanavond in Filmtheater Hilversum, 20.30u. www.moviesthatmatter.nl

Het vijfde seizoen van het landelijk film- en debatprogramma Movies that Matter opent met Same Same But Different. Deze op het festival in Locarno onderscheiden film gaat over de jonge Duitser Ben die op reis in Cambodja verliefd wordt op de 21-jarige prostituee Sreykeo. Hun liefde wordt wreed verstoord wanneer Sreykeo HIV-positief blijkt te zijn.

3 percussie show

Drumcat (voorpremière)

Tiel: Schouwburg Agnietenhof. Tijd: 20.00u. Toegang: 22,50-25 euro. www.agnietenhof.nl

Drum Cat is een Koreaanse slagwerkgroep bestaande uit zeven vrouwelijke drummers en een violiste. In hun voorstelling mengen ze de Koreaanse percussietraditie met drumwerk uit rock, jazz, techno, latin en zelfs klassiek. De show is gestoeld op vijf thema’s: Sexy, Snelheid, Grappig, Krachtig en Wild. Tournee t/m 21 nov. (www.ruuddegraaf.nl).

4 schrijver

Ian McEwan bij Borderkitchen

Den Haag: Koorenhuis. Tijd: 20.00u. Kaarten: 5 euro. Res: 070-3462355. www.borderkitchen.nl

De Britse auteur Ian McEwan presenteert zijn nieuwe roman Solar, waarin hij zich stort op het onderwerp klimaatopwarming. Naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse vertaling is McEwan te gast bij BorderKitchen. Interview door Hans Bouman (de Volkskrant).

5 muziek

Grant-Lee Phillips

Amsterdam: Bitterzoet. Tijd: 21.00u. Prijs: 10 euro. www.bitterzoet.com

Concert van de Californische singer/songwriter Grant-Lee Phillips, die in de jaren negentig cultfaam vond als frontman van de rockgroep Grant Lee Buffalo, waarmee hij op de allereerste editie van Lowlands (1993) stond. Vorig jaar verscheen Little Moon, Phillips’ meest complete soloalbum tot nu toe. De afgelopen jaren kreeg Philips ook bekendheid bij het grote publiek, dankzij z’n rolletje als dorpstroubadour in de televisieserie Gilmore Girls.

6 film & hapjes

Smaakmakende Films

Den Bosch: TP Bios. Elke dinsdag in okt. Tijd: 20.30u. Prijs: 12,50 euro. www.theateraandeparade.nl

In 2010 is ’s-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak. TP Bios programmeert daarom elke dinsdag in oktober een film waarvan je gaat watertanden. Tijdens de pauze staat er per film een toepasselijk arrangementklaar in het Theatercafé. Vanavond draait Chocolat (Lasse Hallström, 2000), waarin Vianne Rocher (Juliette Binoche) een chocolaterie begint in een conservatief Frans dorpje.