Zoals wij zijn, zo zijn de tijden: emotioneel

Wie zeven uur naar een partijcongres van het CDA kijkt, die heeft geen leven. Dat stelde althans rapper Lange Frans vrijdagavond in PowNews. Het werden acht uur en gemiddeld keken er 740.000 mensen naar de door de NOS voorbeeldig geregistreerde massabijeenkomst in de Arnhemse Rijnhal, tijdens de stemming over de resoluties zelfs meer dan een miljoen.

Pas op dat moment begon het een beetje op een gewoon partijcongres te lijken, met gesteggel over de volgorde van stemming en moties van orde. Tot dan leek het meer op een marathonaflevering van het radioprogramma Stand.nl, waarin iedereen om de beurt een mening in een microfoon mag deponeren. Koefnoen (AVRO) vergeleek het zelfs met de Babbelbox van Man bijt hond (NCRV).

Je kunt concluderen dat politiek leeft onder de mensen, maar dan wel een bepaalde verschijningsvorm van het politieke debat, waarin voor- en tegenstanders elkaar emotioneel en fel bekampen. En dat doet het goed op televisie. Ook Rondom 10 (NCRV) liep zaterdagavond naar aanleiding van de dilemma’s van het CDA weer eens ouderwets uit de hand.

Waarnemend CDA-voorzitter Henk Bleker, die uitgroeit tot een soort nationale mediator, begon het congres met een korte bezinning, waarin hij citeerde uit een preek van kerkvader Augustinus: „Zoals wij zijn, zo zijn de tijden.” En wij zijn emotioneel. In de ochtendsessie, bedoeld om over de inhoud van het regeer- en het gedoogakkoord te spreken, lieten vooral de tegenstanders van regeren dankzij de PVV hun gevoel spreken. Maar ’s middags, toen er relatief meer prominenten aan het woord kwamen, bleven de aanvoerders van het tegenkamp, zoals de ministers Hirsch Ballin en Klink, juist rationeel en kozen de voorstanders voor de emotie.

Het breken van partijleider Maxime Verhagen, toen hij sprak over zijn grootvader en vader, kan nog verklaard worden uit oververmoeidheid en de door commentator Ferry Mingelen geconstateerde primeur van persoonsbeveiliging. Het was een snik, als die van Hillary Clinton in haar verkiezingscampagne: mogelijk authentiek, maar ook zeer effectief.

Daarentegen kwam de bijval van streekgenoot Camiel Eurlings, met stemverheffing en een pleidooi voor Maximes persoonlijke integriteit, vervaarlijk dicht in de buurt van volksmennerij.

Het nettoresultaat van deze nationale landdag was een pyrrusoverwinning van Verhagen: niet alleen omdat de tegenstand in de partij veel groter was dan verwacht, maar vooral omdat de tegenstelling tussen een beginselpartij en de weke ruggengraat van bestuurlijk Nederland pijnlijk bloot kwam te liggen. Dat komt intern niet snel meer goed.