Mode

De tentoonstelling Fashion Ahoy! in het Maritiem Museum Rotterdam (tot en met 13 maart) onderzoekt de invloed van schipperskleding op de mode aan de hand van internationale haute couture en prêt-à-porter uit Parijs en Londen. Met topstukken van Dior, Gaultier, Chanel, Yves Saint Laurent en veel Nederlandse modeontwerpers zoals Viktor & Rolf en Marlies Dekkers. Zaterdag 9 oktober (vanaf 17.00 uur) haakt de Rotterdamse Mode Marché aan bij Fashion Ahoy! . Verspreid door het museum kunnen bezoekers voordelig winkelen bij Nederlandse ontwerpers als Daisy Kroon, Jeroen van Tuyl en Mada van Gaans.

Mannenmode staat centraal op A’DAM, man & mode, in het Amsterdams Historisch Museum (tot en met 30 januari). Op deze interactieve tentoonstelling bepaalt de bezoeker of de Nederlandse man lef heeft, of dat hij zich juist laf kleedt. Met historische mode en moderne ontwerpen van Nederlandse modestudenten en modelabels als Sjaak Hullekes, NonbyKim en Ontfront. Deze ontwerpers zullen ook verschillende workshops geven.

Eco-fashion-evenement Strawberry Earth Wonderland vindt plaats op zondag 17 oktober, vanaf 16.00 uur, in club Trouw in Amsterdam. Met een modeshow, Fashion Blogger Camp, talksdow en meer dan dertig merken op het gebied van eerlijke en duurzame mode als Rianne de Witte, Studio Jux en LuFlux.

De documentaire L’amour fou gaat over couturier Yves Saint Laurent, zijn carrière en leven met zijn liefde/zakenparner Pierre Bergé. De film draait vanaf donderdag 21 oktober.

Nieuwsgierig naar de zomertrends voor 2011? Volg tot en met woensdag 6 oktober de Parijse modeshows via livestreaming (zie www.style.com). Woensdag 14.30 Louis Vuitton via www.louisvuitton.com.

Door Georgette Koning, moderedacteur voor NRC