Bestuurswisseling bij HP valt voor de helft goed

Hewlett-Packard (HP) heeft het bij de keuze voor zijn nieuwe leiders voor de helft goed gedaan. Het besluit van het technologieconcern om Leo Apotheker (ex-SAP) tot topman te benoemen werpt vragen op. Hij werd gedwongen te vertrekken bij SAP en zou het wel eens zwaar kunnen krijgen bij het aansturen van de werknemers van HP. Aan de andere kant is de beslissing van HP om de functies van president-commissaris en CEO te scheiden de enige juiste.

Apotheker heeft een passende achtergrond. Hij werkte meer dan twintig jaar bij SAP. Hij heeft dus verstand van de markt voor bedrijfssoftware, die voor HP steeds belangrijker wordt. Zijn internationale achtergrond moet ook van pas komen bij het besturen van een multinational. Bovendien zal zijn verleden hem vermoedelijk inspireren tot het aangaan van het gevecht met oude concurrenten als Oracle, dat zijn voorganger bij HP, Mark Hurd, heeft ingehuurd, en nieuwe concurrenten als SAP.

Toch roept het einde van zijn carrière bij SAP ook vragen op. Hij werd in 2008 benoemd tot medetopman, en stond pas een jaar in zijn eentje aan het roer toen zijn contract niet werd vernieuwd. Zijn poging om de prijzen te verhogen tijdens een recessie leidde tot een consumentenopstand. En zijn besluit om duizenden SAP-werknemers te ontslaan mag dan correct zijn geweest, het zal hem er bij de werknemers van HP niet geliefder op maken.

Veel lager personeel van HP is ontstemd over het vroegere leiderschap en het gehak van Hurd in hun gelederen. Apotheker kan deze werknemers voor zich winnen, maar zal wellicht in eerste instantie met scepsis worden begroet. Ook zouden topmanagers die de strijd met Apotheker hebben verloren, kunnen vertrekken om elders de leiding te gaan geven.

De beslissing van de raad van commissarissen om de functies van president-commissaris en CEO te splitsen, is ongetwijfeld een goede. Het scheiden van deze twee rollen vergroot de aansprakelijkheid op het hoogste niveau en stelt Apotheker in staat zich te concentreren op de dagelijkse leiding. De nieuwe president-commissaris, Ray Lane, heeft een brede ervaring in de technologiesector (Oracle) en is durfkapitalist. Zijn strategische inzichten kunnen nuttig zijn. Apotheker kan alle hulp goed gebruiken.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

Vertaling Menno Grootveld