Kwarktaart

1975. De buren kwamen voor het eerst eten. Als niet begenadigd kokkin met tijdgebrek had ik besloten mijn kaarten dan maar te zetten op een prachtig toetje dat ik de avond tevoren al kon klaarmaken. Het recept voor een imposante kwarktaart had ik uit de krant geknipt.

Verstand op nul volgde ik trouw de aanwijzingen. Mengen, kneden, vullen, huppetee de oven in. Volumineus werd het product in elk geval wel en het rook ook best lekker.

De volgende avond werd een tweede stukje van het pièce de résistance beleefd afgeslagen. Gelukkig hadden we al genoeg wijn op om het melig debacle vrolijk te kunnen afserveren en versneld op de koffie over te gaan.

Mijn toch al kleine culinaire ego liep echter door dit fiasco een deuk op. Vertwijfeld vroeg ik mezelf af wat ik fout had gedaan. De maandagkrant bevatte daarom balsem voor de ziel. Helaas, meldde de rectificatie, was in het recept van de zaterdageditie een drukfout geslopen. De aangegeven 700 gram bloem had moeten zijn 70 gram.

Pauline Hoefer-Van Dongen, Den Haag