De nieuwe politieke correctheid UIT: IN:

Nederland is een consensusland. Niemand wil alleen staan als het water komt. Gezindheid is belangrijk, maar eensgezindheid is belangrijker. Volgens de PVV is in Nederland sinds de jaren zestig ‘links’ aan de macht, want ook ‘rechts’ was in feite links. Na vijftig jaar is die samenzwering nu doorbroken. En tenzij er iets veranderd is in onze volksaard, gaat het grote schuifelen nu dus beginnen. Onder invloed van Janmaat, Bolkestein, Fortuyn en Wilders is dat al flink gebeurd, in linkse partijprogramma’s staan nu dingen waar Hans Janmaat nog voor van z’n bed gelicht werd. Want met ‘links’ bedoelt Wilders eigenlijk alleen maar soft on immigration, zoals dit kabinet ook eigenlijk niet ‘rechts’ is, maar vooral tough on immigration.

Sociaal-economisch is het eerder links, geheel conform het programma van de PVV, het ethos van het CDA en de ware inborst van Mark – ik sta voor die bijstandsmoeder – Rutte. Wilders heeft gelijk: eigenlijk is iedereen in Nederland links. Zo doen wij dat in Nederland: links neemt ‘rechtse’ ideeën over en labelt ze ‘links’, rechts voert ‘links’ beleid en noemt het ‘rechts’. (Geinig hè?) Dat schuiven zal zich dus vooral langs de ‘sociaal-culturele as’ voltrekken. Enkele hints.

Journalist en directeur van De Taalkliniek. Schrijver van onder andere ‘Turbotaal’ en ‘Heb ik iets verkeerds gezegd?’ en ‘De woorden van Wilders’