Contador wil limiet voor alle verboden stoffen

Tour de France-winnaar Alberto Contador vindt dat de antidopingregels moeten worden aangepast.

De Spaanse wielrenner heeft dat gisteren gezegd in reactie op de dopingcontrole tijdens de afgelopen Tour, waarbij een zeer kleine hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol in zijn urine werd aangetroffen. De drievoudig Tourwinnaar is voorlopig geschorst in afwachting van het onderzoek.

„Het systeem is ondeugdelijk en moet veranderen”, zei de 27-jarige Spanjaard gisteren in Madrid tegen het persbureau Reuters. „Er moet een limiet worden gesteld voor stoffen als clenbuterol, zodat hoeveelheden zo klein als die door vervuilde voeding werden gevonden in mijn lichaam , niet tellen als een positieve test.”

Contador ontkende gisteren categorisch beweringen dat hij mogelijk een bloedtransfusie had ondergaan tijdens de Tour. Volgens de Duitse tv-zender ARD en het Franse tijdschrift L’Équipe hebben wetenschappers in Keulen die de stalen van Contador hebben onderzocht, sporen van weekmakers gevonden. Dat zou kunnen duiden op het gebruik van bloedzakken, aldus L’Équipe.

„Ze mogen van mij alle stalen die ik in de Tour heb gegeven zo vaak testen als ze willen, in zo veel laboratoria als ze willen”, zei Contador. „En als ze die drie of vijf jaar willen bewaren voor toekomstige dopingcontroles, dan mogen ze dat van mij. Ik heb niets te verbergen.”

Contador vindt dat er een drempel moet komen voor positieve dopingtests bij stoffen als clenbuterol. „Die normen moeten zich ontwikkelen, net als is gebeurd bij andere stoffen, zoals cafeïne, waar de regels werden aangepast omdat men zich realiseerde dat ze niet klopten. Bij clenbuterol moet positief alleen positief zijn bij een bepaalde hoeveelheid, niet omdat de stof zelf is aangetroffen.”

Contador herhaalde dat de aanwezigheid van clenbuterol in zijn lichaam te verklaren was door vervuild vlees. „Het kan niet zo zijn dat een positieve test wegens vervuilde voeding, zoals bij mij, in dezelfde categorie worden geplaatst als een standaard positieve dopingtest.”

De Spanjaard erkende in de put te zitten door de zaak. Hij zei te hopen dat alle twijfels en verdachtmakingen worden weggenomen. „Ik voel me in de steek gelaten. Ik vecht elke dag 24 uur tegen de beschuldigingen.” (Reuters, DPA)