40

Dit nummer van NRC Weekblad is geheel gewijd aan het veertigjarig bestaan van NRC Handelsblad, de krant die op 1 oktober 1970 ontstond uit een fusie van het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamse Courant. „Heeft NRC ooit uw leven veranderd?”, vroegen we de lezers afgelopen zomer. Die oproep leverde een zestigtal inzendingen op. Opvallend veel abonnees schreven ons dat ze hun partner vonden via de krant. Een lezer koesterde zijn abonnement omdat hij in katzwijm viel voor de bezorgster, andere lezers beëindigden juist hun relatie met de krant uit onvrede over de distributie. De meeste inzenders schreven over hoezeer ze gehecht zijn aan de krant, wegens de kookrubriek, het netwerk van buitenlandse correspondenten, de bijdragen van een columnist of omdat ze verslaafd zijn aan het scryptogram.

Een selectie van de ingezonden brieven staat in dit jubileumnummer van NRC Weekblad. De redactie besteedt verder aandacht aan uw favoriete columnisten, belicht een aantal opvallende gebeurtenissen uit het veertigjarig bestaan en portretteert lezers. Is het echtpaar uit de eerste huwelijksadvertentie nog bij elkaar? Wie is de oudste bezorger? En hoe werd voetballer Jan Mulder in NRC Handelsblad als schrijver ontdekt?

Veel plezier met veertig stukken over veertig krantenjaren.