Zij werken in het Tilburgse TextielLab:

Wie?

Aleksandra Gaca (41)

Maakt?

Proefstalen van een nieuw ontwerp, in opdracht van een bedrijf.

Van welk materiaal?

De lap die nu op het weefgetouw ligt, is geweven in een combinatie van katoen met allerlei soorten garen.

Met welke techniek?

Weven dus, op een grote Dornier-weefmachine die keihard bromt.

Waarom?

Omdat textiel haar al jaren fascineert. „Binnen het weven kun je oneindig veel nieuwe stoffen ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.” Zo maakt Aleksandra Gaca nu vooral ruimtelijke textielontwerpen. Ze ontwerpt grote doeken van wel tien meter breed als wandbekleding, in opdracht van architecten. Maar ze maakt ook sjaals met ‘reliëf’, of zoals ze het zelf noemt: 3D-stof. Met allerlei patronen. „Het werken met en het gevoel voor textiel zit me in de genen, denk ik. Mijn overgrootvader ontwierp geweven stoffen en mijn vader maakte spinmachines.”

Wie ?

Conny Groenewegen (36), modeontwerpster

Maakt?

Een verbeterde versie van een hemdje uit haar lente- en zomercollectie voor 2011. Het vorige ontwerp vond ze iets te petieterig.

Van welk materiaal?

Gemerceriseerd katoen.

Met welke techniek?

Breien. Op een breimachine, die niet helemáál naar behoren werkt; het hemdje is nu beige, maar hoort eigenlijk zwart te zijn, maar het zwarte garen brak steeds af.

Waarom?

Breien geeft een mooie, genuanceerde vrouwelijkheid mee aan kleding, vindt Conny Groenewegen. „Gebreide stof is grillig. Een steek is altijd rond, dus gaat alle kanten op. Weven is bijvoorbeeld veel rechter, rationeler. Bij gebreide stof ben je altijd weer verrast door het resultaat.” Ze werkt haar machinaal gebreide kleding met de hand af. „Ik wil dat je ziet dat er aandacht aan is besteed. Bij massaproductie ontbreekt de ziel.”

Wie?

Ontwerper Jo Meesters (36).

Maakt?

Drie wandkleden/dekens met felle neonkleuren. Hij maakt ze voor de Dutch Designweek in Eindhoven, volgende maand.

Van welk materiaal?

Een combinatie van wol en katoen. Wol zodat de kleden soepel blijven en je ze ook op de bank kunt leggen, katoen voor de stevigheid.

Met welke techniek?

Weven.

Waarom?

Jo Meesters wilde altijd al eens in het TextielLab werken. Dit is zijn eerste keer en „intuïtief voelde hij dat zijn textiel geweven moest worden”. Hij „schildert nu als het ware met garen, je kunt heel goed nuances aanbrengen in je ontwerp”. Jo Meesters werkt met allerlei materialen, zoals keramiek, glas, viscose of papier. „Meestal natuurlijke materialen, dat wel. Ik zal niet snel met plastic werken. Ik wil in mijn werk geborgenheid combineren met het hedendaagse. Daarbij heb ik een liefde voor ambachtelijk werk, dus dat past hier heel goed bij.”