SELECTIE Buitenland

Paul DELVAUX , Jeunes filles à la campagne, 1929, Collection privée, © Paul Delvaux Foundation, St-Idesbald/Koksijde, Belgium, info@delvauxmuseum.com, photo Vincent Everarts.
Paul DELVAUX , Jeunes filles à la campagne, 1929, Collection privée, © Paul Delvaux Foundation, St-Idesbald/Koksijde, Belgium, info@delvauxmuseum.com, photo Vincent Everarts.

België

Antwerpen De eerste expositie in de indrukwekkende nieuwbouw van het Antwerpse kunstencentrum deSingel door Stéphane Beel is gewijd aan de architect Renaat Braem (1910-2001). Het werd Braem niet in dank afgenomen dat hij België in 1968 ‘het lelijkste land ter wereld’ noemde. Hij streed tegen het gebrek aan stedenbouwkundige visie met sociaal geëngageerde, op Le Corbusier geïnspireerde ontwerpen en realisaties. Zijn naoorlogse modernisme is nog steeds beeldbepalend en in Antwerpen te zien in de sociale woningbouw op het Kiel en in de ‘Politietoren’, daarbuiten in tientallen openbare en particuliere gebouwen. Braems’ grote tekentalent met prachtige schetsen, collages en bouwtekeningen van door hem gebouwd – en nooit gebouwd België is in deSingel te zien.

T/m 9 jan., deSingel, Desguinlei 25, wo t/m zo 14-18u. Inl www.braem2010.be en 0032 32482828.

Brussel Het Museum voor Schone Kunsten van de Brusselse gemeente Elsene wijdt een expositie aan de grote Belgische surrealist Paul Delvaux (1897-1994). Zoals de titel van de expositie aangeeft, focust Paul Delvaux – De bronnen van het oeuvre op de invloeden die de schilder onderging. De expositie stelt het werk van Delvaux telkens tegenover dat van zijn ‘leermeesters’. Zo zijn er schilderijen te zien van zijn leraren op de academie, van Ingres en Boulenger, Puvis de Chavannes, Renoir en Modigliani, Ensor, Permeke en De Smet, en ten slotte van de Chirico en Magritte.

T/m 16 jan, Museum voor Schone Kunsten, Jean van Volsemstraat 71, di t/m zo 11.30-17u. Inl www.museedixelles.be en 0032 251564 21.

Gent In zes ‘factories’ reageerden de afgelopen jaren telkens een schrijver en een beeldend kunstenaar op een werk uit de kunstcollectie van de coöperatieve financiële Cera-groep. De resultaten van deze ongewone krachttoer – Tegenlicht genoemd – werden gepubliceerd in het literaire tijdschrift DW B (voorheen Dietsche Warande & Belfort). Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst SMAK combineert Tegenlicht met beeldend werk uit de eigen collectie en met speciaal voor deze gelegenheid geproduceerd werk. Met onder anderen Peter Holvoet-Hansen, Saskia de Coster, Peter Verhelst, Erik Spinoy, Ann Veronica Janssens, Philippe van Snick, Jacques Lizène en Honoré d’O.

T/m 21 nov., SMAK, Citadelpark, di t/m zo 10-18u. Inl www.smak.be en 0032 92211703.

Antwerpen Willy Kessels (1898-1974) is een van de belangrijkste avant-gardefotografen van België. Het Antwerpse FotoMuseum belicht zijn inconsistente oeuvre in een expositie die – wellicht voor het eerst – Kessels houding tijdens de Tweede Wereldoorlog niet uit de weg gaat. In 1933 maakte de eerdere modernist Kessels de – weinig experimentele – setfoto’s bij de communistisch geïnspireerde documentaire Misère au Borinage van Joris Ivens en Henri Storck; van 1935 tot 1940 werkte hij als filmer en fotograaf voor zijn vriend Joris Van Severen en diens fascistisch angehauchte ‘Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen’. Tijdens de oorlog was Kessels betrokken bij de Vlaams-nationalistische kunstenaarsvereniging ‘De Meivisch’ en maakte hij reportages in het Scheldeland. Na zijn veroordeling wegens collaboratie probeerde hij zijn avant-gardistische fotografie weer op te pakken.

T/m 16 jan, FotoMuseum provincie Antwerpen, Waalse Kaai 47, di t/m zo 10-18u. Inl www.fotomuseum.be en 0032 32429300.

Duitsland

Hamburg Hij fotografeerde de spanningen in Noord-Ierland en de tristesse van arbeidsbureau’s: zo probeert de Brit Paul Graham (1956) de sociale werkelijkheid te betrappen. De Deichtorhallen pakken nu uit met een groot Graham-retrospectief. Daar is vroeg werk bij, zoals de serie A1 The Great North Road, gemaakt langs een snelweg. Maar ook later werk, zoals Grahams portretten van televisie kijkende mensen, wordt het publiek niet onthouden.

T/m 9 jan 2011. Inl: 0049-40-321030 en www.deichtorhallen.de.

Essen Kunstenaars die tussen 1860 en 1900 in Parijs woonden troffen een metropool aan die razendsnel veranderde. Er kwamen nieuwe boulevards en parken, stations en metrolijnen, industriegebieden en grote schouwburgen. De impressionisten schilderden dat alles fanatiek. En de bezoeker van de tentoonstelling Bilder einer Metropole gaat in die stad op. De tentoonstelling lijkt op een wandeling. We beginnen op een uitzichtspunt en lopen dan langs cafés, pleinen en nachtelijke straten naar het centrum. Manet, Renoir, Pisarro en vele anderen zorgen voor de spetterende doeken onderweg.

T/m 30 jan in Museum Folkwang. Info: 0049-2018845444 en www.museum-folkwang.de.

Weimar en omgeving In Thüringen, bakermat van de barok, is een festival voor oude muziek, Güldener Herbst. Op het programma staan niet alleen concerten maar ook lezingen, films en wandelingen. Naar kastelen bijvoorbeeld, met een echte gids. De musici komen uit Duitsland, Zweden, Rusland en de USA.

T/m 10 okt. Inl www.amt-ev.de en 0049-36434927.