Reinier Gerritsen

Amsterdam, hollands hoogte 25 jaar, dochter Sophie van maandag tot maandag, Reinier Gerritsen HH
Amsterdam, hollands hoogte 25 jaar, dochter Sophie van maandag tot maandag, Reinier Gerritsen HH

Reinier Gerritsen (Amsterdam, 1950) heeft tijdens zijn carrière heel veel mensen gefotografeerd. „Wachtende mensen zijn mijn specialiteit. Ik heb er heel veel gefotografeerd bij bushaltes en op zebra’s.”

Gerritsen studeerde aan de Vrije Academie en de Fotovakschool in Den Haag. Sinds zijn 25ste is hij zelfstandig fotograaf. Hij fotografeerde veel voor de overheid, voor ministeries, voor de KLM.

Voor de 25-jarigenserie van Hollandse Hoogte koos hij zijn dochter als onderwerp. Of althans, hij had eigenlijk geen tijd om mee te doen, omdat hij net heel druk was met zijn tentoonstelling Wall Street Stop voor het Nederlands Fotomuseum. Maar een collega-fotograaf belde hem en zei: Reinier, je hebt een dochter van 25. Kom op, schiet op, je kan niet weigeren. „Mijn dochter Sophie was er meteen voor te porren”, zegt Gerritsen.

Voor Wall Street Stop fotografeerde Gerritsen in 2009 – toen de wereldwijde economische crisis op zijn hoogtepunt was – in de metro van New York, rond Wall Street. De serie geeft een beeld van „de collectieve verwarring over het ineenstorten van het wereldwijde financiële systeem”, zo staat er op de site van het Nederlands Fotomuseum.