nrcboeken.nl

Treffende gelijkenis twee

boekomslagen

De omslag van het nieuwe boek Het inflatiespook van Edin Mujagic vertoont veel gelijkenis met Als de dollar valt van Willem Middelkoop, waarvan inmiddels zeventien drukken zijn verschenen. ‘Dat verbaast me, want we hebben een eigen en zeer on-Nederlandse vormgeving gebruikt’, zegt Middelkoop. „De omslagen lijken inderdaad veel op elkaar,” zegt een pr-medewerker van Balans, de uitgever van Het inflatiespook. „De vormgever heeft de opdracht om een omslag in dezelfde sfeer als Als de dollar valt te maken, wel heel letterlijk genomen.” Uitgever Nieuw Amsterdam, die Middelkoops boek uitbracht, gaat geen stappen ondernemen. „We beschouwen het maar als een compliment dat de omslagen gelijkenissen hebben. Dat gebeurt in de uitgeverswereld aan de lopende band. Je kunt je het recht niet toe- eigenen op vormgeving.” (MK)

Renate Dorrestein neemt er een tweede uitgever bij

Bestsellerschrijfster Renate Dorrestein brengt haar volgende roman uit bij uitgeverij Podium. Haar backlist van 23 titels zal geëxploiteerd blijven worden door haar oude uitgever, Contact. „Ik zal niet zo ver gaan als Anton Heyboer met zijn vier vrouwen, maar twee uitgevers kunnen voor mijn werk meer betekenen dan één,” zegt Dorrestein in een persbericht van haar ‘literair secretariaat’. En: „Ik zal per keer bekijken bij welke uitgeverij een nieuwe titel het best tot zijn recht zal komen.” (TJ)

Joris van Casteren niet naar verhoor over boek Lelystad

Schrijver Joris van Casteren is niet naar het verhoor door de politie Flevoland gegaan waarvoor hij begin september werd uitgenodigd. De politie wilde hem verhoren nadat enkele inwoners van Lelystad een aanklacht tegen hem hadden ingediend wegens belediging. Ze voelen zich gekwetst door passages uit zijn boek Lelystad uit 2008. Reden voor de afzegging is dat Van Casteren bezwaar maakt tegen de procedure. „Mijn advocaat ontdekte dat het meer was dan een verhoor door de politie om vast te stellen of de klacht gegrond was,” zegt Van Casteren. „Het bleek dat het Openbaar Ministerie zich al had gebogen over de aanklacht en om het verhoor had gevraagd. De strafrechtelijke procedure was dus blijkbaar al begonnen.” Van Casteren heeft een brief aan de politie en het OM geschreven waarin hij zijn bezwaren uiteenzet. Hij heeft nog geen antwoord. Wel weet hij inmiddels wie de klagers zijn: ‘Zoals ik al vermoedde, zijn dat enkele bewoners van het hofje dat ik in hoofdstuk 3 van Lelystad beschrijf. (BH)

Schreef John Milton scabreuze poëzie?

De Engelse dichter John Milton (1608-1674) zou volgens een onlangs opgedoken document uit de Oxfordse universiteitsarchieven de auteur zijn van het gedicht ‘An Extempore upon a Faggot’. Maar volgens onderzoekster Jennifer Batt is het onwaarschijnlijk dat de verzen van Milton zijn: „Vermoedelijk werd zijn naam gebruikt om de dichter in diskrediet te brengen”, liet ze de BBC weten. Het volledige gedicht luidt:

Have you not in a Chimney seen

A Faggot which is moist and green

How coyly it receives the Heat

And at both ends do’s weep and sweat?

So fares it with a tender Maid

When first upon her Back she’s laid

But like dry Wood th’ experienced Dame

Cracks and rejoices in the Flame (DL)

Chinua Achebe krijgt prijs van driehonderdduizend dollar

De Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe zal op 27 oktober in New York de Dorothy en Lillian Gish Prize krijgen, meldt The New York Times. Deze prijs – waaraan een bedrag van 300.000 dollar is verbonden – wordt uitgereikt aan kunstenaars die grote invloed hebben gehad op hun vakgebied. Eerder winnaars zijn acteur Robert Redford, saxofonist Ornette Coleman, choreograaf Merce Cunningham en architect Frank Gehry. (TJ)

OP DE SITE

Ernest van der Kwast geeft toe dat hij niet schuilgaat achter het pseudoniem Suzanne Vermeer. En: de discussie over de belangrijkste boeken van het eerste decennium.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger, Bernard Hulsman en Mirjam Keunen

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. en op www.depapierenman.nl