Ministers: Ierland is geen Griekenland

Een begrotingstekort van 32 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Banken die in juli voor ‘stresstests’ slaagden en nu ineens voor 40 à 50 miljard euro overeind gehouden moeten worden. Een politieke crisis van jewelste, met een bevolking die liefst de hele regering ziet vertrekken – behalve de minister van Financiën, die helaas ernstig ziek is. Je hoeft geen zwartkijker te zijn om te begrijpen dat de situatie in Ierland ernstig is.

Je zou denken dat Europese ministers van Financiën en centrale bankiers zo langzamerhand nerveus worden. Een jaar geleden, toen Griekenland een tekort van 13,7 procent opbiechtte, was de wereld te klein. De ministers trokken hard van leer tegen Athene. Iedereen liep rond met een grafgezicht. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet had de mond constant in een zuinige streep getrokken. Zo gek was dat niet. In mei ging de euro bijna onderuit. Eurolanden moesten een systeem van onderlinge leningen opzetten om de munt te redden.

Nu, met Ierland, is de sfeer totaal anders. De ministers van Financiën, gisteren en vandaag in Brussel bijeen, bleven er opmerkelijk koel onder. Trichet en de Belgische minister Reynders maakten tijdens een persconferentie grapjes. Anderen babbelden in de tuin van het Egmontpaleis opgewekt met iedereen. Ierland redt het wel, was de teneur. Die ontspannenheid maakte dat hun officiële verklaringen minder potsierlijk klinken dan destijds bij Griekenland. Ze hebben er „alle vertrouwen” in dat Ierland met verregaande bezuinigingen en hervormingen in 2014 weer aan de Europese begrotingsregels kan voldoen. En nee, Dublin heeft geen leningen nodig.

Het verschil is dat de Grieken pas onder externe dwang echt in eigen vlees gingen snijden. „Ierland kondigt meteen keiharde bezuinigingen aan. Dat werkte in 2008. Waarom zou het nu niet werken?”