Kort nieuws Buitenland

President Oekraïne krijgt meer macht na fiat van Hof

Door onze correspondent

Moskou, 1 okt. Het Constitutioneel Gerechtshof van Oekraïne heeft vandaag ingestemd met de overheveling van belangrijke bevoegdheden van het parlement naar de president. Daarmee wordt de macht van president Viktor Janoekovitsj, die sinds februari dit jaar aan de macht is, drastisch uitgebreid. Het Hof maakte met zijn uitspraak een omstreden grondwetswijziging uit 2004 ongedaan, die het parlement in staat stelde om de premier en andere belangrijke ministers te benoemen. Die wet was doorgevoerd tijdens de Oranje Revolutie, die Viktor Joesjtsjenko aan de macht bracht. Door de uitspraak verandert Oekraïne van een parlementaire in een presidentiële republiek. Het Hof stelde dat de wijziging uit 2004 in strijd met de grondwet was geweest. Tot dan toe had president Leonid Koetsjma eveneens verregaande bevoegdheden.

Tankauto’s NAVO in brand gestoken

KARACHI, 1 okt. Onbekende gewapende mannen hebben vandaag in Pakistan ongeveer 27 tankauto’s met brandstof voor NAVO-troepen in Afghanistan in brand gestoken. De aanval had plaats in de stad Shikarpur, in het noorden van de provincie Sindh. De tankauto’s stonden geparkeerd bij een benzinestation en waren op weg van Pakistans zuidelijke havenstad Karachi naar Afghanistan. Volgens de politiechef van Shikarpur losten twaalf gemaskerde mannen waarschuwingsschoten waarop de chauffeurs op de vlucht sloegen. Bij de actie raakte niemand gewond. Uit woede over helikopteraanvallen door de NAVO op zijn grondgebied liet Pakistan gisteren geen NAVO-transporten naar het zuiden van Afghanistan toe. (Reuters, BBC)

Schoolkinderen in Nigeria weer vrij

Lagos, 1 okt. Vijftien Nigeriaanse schoolkinderen die afgelopen maandag werden gegijzeld door een groep gewapende mannen, zijn vrij en ongedeerd. De kinderen werden afgelopen nacht door een gezamenlijk reddingsteam van leger en politie „bevrijd” in de zuidelijke deelstaat Abia, heeft een hoge Nigeriaanse politiefunctionaris gezegd. Er werden echter geen arrestaties verricht, wat heeft geleid tot speculaties over een mogelijke losgeldbetaling. De kinderen, van rijke ouders, werden maandag gegijzeld toen ze per schoolbus onderweg waren naar hun particuliere school. Ontvoeringen voor losgeld komen relatief vaak voor in Nigeria, maar de gijzeling van de kinderen – enkelen pas 3 jaar oud – leidde in Nigeria tot publieke woede. (Reuters)

Protest in Stuttgart leidt tot gewonden

Door onze correspondent

Berlijn, 1 okt. Bij demonstraties tegen de gedeeltelijke sloop van het oude centraal station van Stuttgart en de ondergrondse aanleg van een nieuw station zijn gisteren ruim honderd actievoerders licht gewond geraakt. Het was voor het eerst sinds de al maanden aanhoudende burgerprotesten tegen het bouwproject ‘Stuttgart 21’ dat de politie op grote schaal geweld gebruikte. Tienduizenden mensen demonstreren wekelijks voor het behoud van hun bovengrondse kopstation. Voor de kostbare ondergrondse variant, goedgekeurd door de gemeenteraad van Stuttgart, moet de halve stad op de schop. Het project leidt tot grote politieke en maatschappelijke verdeeldheid, niet alleen in Stuttgart, maar intussen ook in de rest van Duitsland.

Omstreden spot over Roma mag

Boedapest, 1 okt. In Hongarije mag de extreemrechtse partij Jobbik een verkiezingsspot uitzenden waarin Roma worden afgeschilderd als „zigeunercriminelen”. Het Hooggerechtshof schaarde zich gisteren achter de eis van het Hongaarse verkiezingscomité dat de spot wordt uitgezonden. De Hongaarse publieke omroep had geweigerd de reclamespot van Jobbik uit te zenden, omdat deze racistisch zou zijn en in strijd met de uitzendregels en ging tegen de eis van het verkiezingscomité in beroep. Jobbik voert niet alleen campagne tegen Roma, maar ook tegen corrupte politici, banken en multinationals. In Hongarije worden zondag gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Bij de Europese verkiezingen vorig jaar en de parlementsverkiezingen eerder dit jaar werd Jobbik telkens derde. (AP)