Deerhunter

Halcyon Digest

cd pop ****

De Amerikaanse groep Deerhunter uit Atlanta, Georgia, zet de luisteraar graag op het verkeerde been. Zo wordt in Earthquake, het eerste liedje van de nieuwe cd, het dromerige geluidsbeeld elke paar seconden doorsneden met een doffe klap. Die herhaling geeft een mooi desoriënterend effect. Maar wie zich vervolgens voorbereidt op een cd met bizarre effecten en gewaagde combinaties, wordt verrast. De andere nummers volgen een mooi maar bekend patroon. Onder het enigszins stoffige patina van de productie schuilen geheimzinnige melodieën gespeeld met akoestisch kabbelende gitaren. Per nummer verandert er veel; dit is een groep die soepel schakelt tussen een door stofzuigerachtige gitaargeluiden gedomineerde speelstijl en de onschuld van de jaren zestig, wat zich uit in gemoedelijke drumritmes en een metalige galm op de woorden van zanger Bradford Cox. Zoekende liedjes als Revival en Memory Boy ontvouwen zich in prachtig sprankelende vergezichten.

HESTER CARVALHO