Wellink al in 2005 gewezen op fouten bij Fortis

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank kreeg al in mei 2005 signalen over bestuurlijke misstanden en financiële onvolkomenheden bij Fortis. Dat was twee jaar voor het Belgisch-Nederlandse concern zich vertilde aan de miljardenovername van ABN Amro en ruim drie jaar voor het bedrijf daar in oktober 2008 uiteindelijk aan onderdoor ging.

De informatiebron van Wellink kwam uit onverwachte hoek: Annemieke Roobeek, die vanaf 1994 namens de ondernemingsraad commissaris bij Fortis was. In diezelfde maand, mei 2005, trad zij op verzoek van president-commissaris Lippens terug, omdat hij haar te kritisch zou vinden.

Dat blijkt uit het boek De Kloof van NRC Handelsblad-redacteur Piet Depuydt over de opkomst en ondergang van Fortis, dat vandaag verschijnt.

Roobeek, hoogleraar strategie en transformatiemanagement aan de universiteit Nyenrode, zocht destijds contact met toezichthouder Wellink en vertelde hem in een geheim onderhoud over de gedragsregels voor goed bestuur die bij Fortis eerder in woorden dan in daden werden nageleefd: „Iemand moest zeggen wat er werkelijk aan de hand was”, zegt ze vandaag in deze krant. Volgens Roobeek is de informatie voor Wellink een extra argument geweest om zijn bezorgdheid en argwaan met minister van Financiën Bos te delen.

De commissaris wees DNB op het systematisch verdoezelen van de cijfers van de Nederlandse activiteiten. Het moederconcern zou de werkelijke prestaties drukken door extra kostenposten op Fortis Bank Nederland te verhalen. Om de omstreden overname van ABN Amro mogelijk te maken, haalde Fortis in 2007 bijna 1 miljard uit de reserves van zijn dochter.

Roobeek zegt veel informatie over „de interne problemen en uitdagingen van Fortis” te hebben verkregen tijdens informele lunches die ze, tegen de zin van president-commissaris Lippens, met medewerkers van het bedrijf had. Roobeek trok in 2007 eveneens aan de bel toen Financiën voor de beslissing stond de overname van ABN Amro goed te keuren. Zij speelde met de hulp van een topbestuurder van Fortis Nederland informatie door aan DNB en Kamerleden over de manier waarop Fortis wijzigingen binnen de top van ABN Amro Nederland wilde doorvoeren.

‘Iemand moest zeggen wat er aan de hand was’: pagina 14

Commentaar: pagina 7