Weg met de laptops

Het is een gewone gang van zaken geworden: studenten druppelen beetje voor beetje een collegezaal in, zoeken een zitplaats, pakken hun laptop uit hun tas, klappen hem open en gaan verder met wat ze ook aan het doen waren terwijl de docent begint met zijn hoorcollege. Van alles heb ik al voorbij zien komen, van het klassieke patience tot Twitter en Facebook.

Nu is het echt niet mijn bedoeling om belerend aan mijn medestudenten te vertellen hoe ze wel en niet moeten studeren – zelf breng ik ook weleens colleges half slapend door. Maar er is wel een verschil tussen een beetje wegdromen of achter je laptop te mailen, chatten en allerlei weblogs te bezoeken. Voor de mensen die achter je zitten is het namelijk heel erg afleidend om dat allemaal te zien gebeuren in een hoek van je blikveld.

Ik zou daarom studenten willen oproepen om nog eens te overwegen of het echt nodig is tijdens hoorcolleges hun laptop uit hun tas te halen. In principe kom je toch naar college om iets te leren. En als het dan toch zo belangrijk is wat je allemaal moet doen, doe dat dan ergens anders. Het is nog altijd zo dat het zelden verplicht is om naar hoorcolleges te komen.

Beer Sijpesteijn

Enschede

Brieven en opiniestukken kun je sturen naar: opinext@nrc.nl

    • Beer Sijpesteijn