Wang is nu de grootste

Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti met Yuja Wang, piano. 29/9, Concertgebouw, Amsterdam. Herh.: 30/9, 1/10, 3/10 aldaar. *****

Al in 1981 voorspelde violist Isaac Stern in de documentaire From Mao to Mozart dat er ongelooflijk muziektalent uit China op komst was. Twintig jaar later verbijsterde Lang Lang (1982) de wereld met zijn onwaarschijnlijk virtuoze pianospel. De poëtische Yundi Li (1982) won in 2000 het Chopin Concours in Warschau.

En nu is er klaviertijgerin Yuja Wang, 23 jaar oud, geboren in Peking. Zij is in pianistisch en muzikaal opzicht de overtreffende trap van haar beide voorgangers.

Net als Lang Lang studeerde Wang bij Gary Graffman, leerling van Horowitz, aan het Curtis Institute. In 2007 kreeg ze de kans van haar leven: Wang verving Martha Argerich bij het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Dutoit, kreeg laaiende kritieken en veroverde Amerika. Twee jaar later tekende ook zij een exclusief contract bij Deutsche Grammophon, waarvoor ze inmiddels twee solorecitals opnam.

Wangs debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest was in alle opzichten een sensatie. Gracieus, maar met enorme intensiteit stortte de tengere Chinese zich op de groteske materie van Prokofjevs Derde pianoconcert.

Te midden van het orkestrale ‘tumult’ o.l.v. maestro Gatti trok Wang met haar grensoverschrijdende pianistiek en magische verbeeldingskracht alle aandacht naar zich toe. Wang verbijsterde, triomfeerde en stal alle harten.

    • Wenneke Savenije