Walnotentaart

Walnotentaart

Ik ben een zzp’er; een zelfstandige zonder personeel en moet in die hoedanigheid verplicht ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Zo’n inschrijving kost een euro of veertig per jaar en in ruil daarvoor krijg je dan heel veel ongewenste post. Krantjes met opgewekt ondernemersnieuws, reclamefolders vol nietapparaten en fineliners en brieven van accountantskantoren die zich over mijn treurige administratie willen ontfermen.

Waarschijnlijk kan ik me – als ik enige moeite doe – wel afmelden voor al dit ongewenste drukwerk, maar tot nu toe is dat er door tijdgebrek en laksheid niet van gekomen. Gelukkig maar, want tussen alle onzin trof ik recentelijk een brief van de directeur van de Makro aan.

Wenste ik, als kleine ondernemer, misschien een Makro pasje? Nou reken maar. De Makro heeft altijd tot mijn verbeelding gesproken. Ik zag direct de grootverpakkingen Marsen en Bounties voor me, die de vader van mijn jeugdvriendin er altijd kocht. Wat was ik daar jaloers op.

Vorige week kwam het er dan eindelijk van, met mijn pas in de achterzak ging ik naar de megasupermarkt. En u raadt het al. Het viel nogal tegen. Het rook er muf en ze hebben er eigenlijk helemaal geen lekkere dingen; ze hebben er gewoon héél véél. Ik kocht er een grootverpakking gepelde walnoten, waarvan een deel in de salade ging. Van de rest maakte ik om mezelf te troosten een walnotentaart. Mijn kinderen houden daar niet van, maar die moeten niet zeuren want voor hen staat er een mud Twixen in de gangkast.

225 gram bloem

200 gram witte basterdsuiker

zout

175 gram koude boter

125 gram suiker

125 ml slagroom

150 gram gepelde walnoten

1 ei

Meng bloem, basterdsuiker en zout in een kom, leg de koude boter erop en snij deze met twee messen in kleine stukken. Kneed alles daarna tot een samenhangend deeg en laat dit in folie een half uur rusten in de koelkast.

Laat in een koekenpan met dikke bodem de suiker smelten. Roer niet, maar schud de pan (maak een draaiende beweging) zodra de onderste suikerlaag zacht wordt. Wees voorzichtig, aan gesmolten suiker kunt u zich gruwelijk branden, ik spreek uit ervaring. Als de suiker volledig is gekarameliseerd een eetlepel heet water toevoegen, doorroeren en daarna voorzichtig, al roerend de slagroom erbij gieten.

Schep de walnoten door de karamel en haal de pan van het vuur. Verdeel het deeg in twee delen. Rol een deel uit en bekleed daarmee een ingevette taart of springvorm. Stort de walnotenkaramel erin en bedek met een andere deeglap. Druk de randen mooi aan. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei en zet de taart 35 tot 40 minuten in de oven (170 graden).

Roos Ouwehand

Janneke Vreugdenhil is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster en amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand