Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Veel mensen willen minder vlees eten. Beter voor de gezondheid en beter voor het milieu. Consumenten blijken echter tot nu toe matig enthousiast over vleesvervangende producten. Nu komt er een nieuwe vleesvervanger op de markt die door een – nog geheim – proces ook echt op vlees lijkt. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Het kostte het CDA woensdag 15 uur vergaderen voordat fractievoorzitter Maxime Verhagen kon mededelen dat een meerderheid van de fractie instemt met de plannen. De fracties van VVD en PVV waren er snel uit en steunen het akkoord unaniem. Een verslag van de presentatie en de inhoud van het regeerakkoord en een peiling van de CDA-fracties in de regio. Hoe blij zijn die met een eventuele samenwerking met de PVV? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Laatste nieuws over de formatie en het regeerakkoord, met commentaar van CDA-partijvoorzitter Henk Bleker en Bernard Wientjes namens de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten: de band Woost, bestaande uit Koen-Willem Toering, Gijs Coolen, Erik Harbers en Nicky Hustinx. Zanger/gitarist Jack Poels praat over zijn favoriete zanger: Shane MacGowan, ex-lid van de Pogues. Ned.3, 19.30-20.25u.

Latenightshow

MaDiWoDoVrijdagshow. De populaire Nederlandse zangeres Caroline Esmeralda van der Leeuw, die optreedt onder haar artiestennaam Caro Esmeralda, zingt een lied. Ned.3, 22.00-22.50u.

informatief

Keuringsdienst van waarde. Consumentenprogramma over eten. Aflevering: Melk. Een verbaasde kijker mailde dat hij een pak verse melk buiten zijn koeling had laten staan, en zelfs na enkele weken leek deze niet bedorven. Hoe doen ze het, verse melk langer houdbaar maken? De boer heeft het antwoord niet. En ook de melkexperts vinden het een mysterie. De keuringsdienst gaat op zoek naar het geheim van de ‘tovermelk’. Ned.3, 20.25-20.55u.

Andere tijden: Altijd paraat. Tienduizenden Nederlandse soldaten zijn tijdens de Koude Oorlog naar de grens met Oost-Duitsland gestuurd. Om ons te verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit het Oostblok. Zinloos, aldus militair-historicus Hoffenaar, omdat achteraf is gebleken dat de Russen hele andere plannen hadden. Maar destijds hanteerde de NAVO het scenario dat het Warschaupact met een enorm leger zou oprukken naar het Westen. Jaar in jaar uit oefende het NAVO-leger op de posities die het moest innemen wanneer het geweld daadwerkelijk zou losbarsten. Het bleef bij oefenen, maar ook daarbij vielen – door roekeloosheid en bizarre ongelukken – slachtoffers. Ned.2, 21.25-22.00u.

Monitor extra. Onderzoek naar de conditie van Duitsland 20 jaar na de ‘Wiedervereinigung’. Waarom voelt tweederde van de Oost-Duitsers zich nog tweede klasse? Een terugblik, gepresenteerd door Sonia Seymour Mikich vanuit Gera, een stadsdistrict in de Duitse deelstaat Thüringen en met de volgende reportages: Verschwunden in dunklen Kanälen (de geschiedenis van de verdwenen SED-miljoenen); Elite made in Westdeutschland (waarom de Oost-Duitsers nauwelijks deel uitmaken van de bovenlaag); 20 Jahre danach (wat is er van de dromen over de eenheid overgebleven?) en Der Niedergang ostdeutscher Firmen. ARD, 22.00-22.30u.

Holland Doc: Mam. Theatermaakster Adelheid Roosen filmde haar dementerende moeder samen met de mensen die het dichtst bij haar staan. Ze maakte van de beelden een intiem portret. Door in haar landschap, haar taal te stappen, verplaatst Roosen zich in de alzheimerwereld in plaats van die wereld te verplaatsen naar de normale wereld. De film van Roosen en Marjoleine Boonstra is een visuele poging tot het begrijpen van een ongrijpbare ziekte. Centraal staat de vraag: Wanneer neem je de regie over het leven van iemand over? Ned.2, 23.00-0.05u.

Nederlands Filmfestival Journaal 2010. Verslag van premières, interviews en bijzondere gasten. Ned.3, 23.10-23.25u.

amusement

Die Deutschlandrevue. Theatergala ter ere van het twintigjarig jubileum van de Duitse hereniging op 3 oktober 2010, verzorgd door het Staatsschauspiel Dresden. Film- en toneelacteurs, muzikanten en cabaretiers treden op met liederen, gedichten en toneelscènes, waarbij geciteerd wordt uit het werk van Thomas Mann, Bertolt Brecht, Christa Wolf, Günter Grass, Hans Magnus Enzensberger en vele anderen. Met optredens van onder meer Mario Adorf, Thomas Freitag, Christian Friedel, Dominique Horwitz, Karat, Burghart Klaußner, Uwe Steimle en Katharina Thalbach. Presentatie: Veronika Ferres en Jan Josef Liefers. ARD, 23.00-0.15u.

sport

UEFA Europa League. Voorbeschouwing met om 19u een rechtstreeks verslag van de wedstrijd FC Utrecht-Liverpool, 21u verslag van de wedstrijd FC Bate Borisov-AZ en om 23u10 een samenvatting FC Metalist Khakiv-PSV, gevolgd door samenvattingen van de overige duels. RTL 7, 18.00-0.15u.