Vierde titel Cancellara bij WK tijdrijden

De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara is vandaag bij de WK in het Australische Geelong voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen geworden op het onderdeel tijdrijden. Na een wedstrijd over 45,4 kilometer eindigde hij voor de Brit David Millar en de Duitser Tony Martin. Koos Moerenhout finishte als zesde.

Cancellara had 58 minuten en 9 seconden nodig en bleef Millar ruim een minuut voor. Martin, die onderweg een keer lek reed, moest 1 minuut en 12 seconden toegeven. De 29-jarige Zwitser werd eerder wereldkampioen in 2006, 2007 en 2009. In 2008 werd hij ook nog olympisch kampioen in Peking. Hij is de eerste renner die nu vier mondiale tijdrittitels in bezit heeft. „Ik schrijf hier historie”, zei de renner die eerder dit jaar onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won. „Dit was de zwaarste titel van de vier, omdat ik vooraf niet wist waar ik conditioneel stond.”

Moerenhout (36), vorig jaar zevende, deed 2 minuten en 41 seconden langer over de rit dan Cancellara. „Mijn opzet is geslaagd. Ik eindig in de topzes. Dan doe je mee met de wereldtop”, zei de Raborenner die zondag na de wegrace zijn loopbaan beëindigt. „Het is gewoon een uur alles geven, je weet nooit wat het precies gaat worden. Veel harder had ik niet gekund. Het was loodzwaar. Je moet proberen continu tegen je pijngrens aan te rijden.”

Bondscoach Leo van Vliet prees na afloop de tweevoudig nationaal kampioen op de weg. „Als ik de selectie maak, denk ik meteen aan Koos. Ook voor de wegrace. Met zijn ervaring is hij zo’n stabiele factor.”

De regerend Nederlands kampioen tijdrijden Jos van Emden kwam flink tekort. De Schiedammer werd 36ste op een kleine zes minuten van de winnaar. (ANP)