Van der Vaart: kippenvel, misser, goal en rood

Tottenham Hotspur 4 FC Twente 1

Ruststand 0-0. 46. Van der Vaart 1-0, 50. Pavljoetsjenko 2-0 (pen), 56. Chadli 2-1, 64. Pavljoetsjenko 3-1 (pen), 85. Bale 4-1. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toesch: 34.000.

„Ik heb nog nooit zo’n rare wedstrijd meegemaakt”, zucht Rafael van der Vaart rond middernacht in de lobby van het authentieke White Hart Lane. Zijn werkgever Tottenham Hotspur won met 4-1 van FC Twente, in een wedstrijd waarin de middenvelder een strafschop miste, het openingsdoelpunt maakte en van het veld werd gestuurd. Van der Vaart geniet in Noord-Londen, zegt hij. „Alles ademt hier voetbal. Ik krijg er kippenvel van.”

De Oranje-international krijgt schouderklopjes en verzoeken voor een handtekening, voordat hij met echtgenote Sylvie in een witte BMW stapt. Hij kwam op de laatste dag van de transferperiode voor 11 miljoen euro over van Real Madrid. Een koopje, vinden ze bij Spurs intussen. Van der Vaart blijkt net zo gecharmeerd van manager Harry Redknapp als andersom. „Ik vind hem een geweldige man, een klassieke manager die rust uitstraalt. Het is fijn als iemand het in je ziet zitten als voetballer en dat uitspreekt. Ik merk dat in Engeland iedereen gewoon zegt wat ze van je vinden, of het nu goed of slecht is.”

De tweede groepswedstrijd van FC Twente in de Champions League voltrok zich in Britse stijl, met hoog tempo en veel strijd. De ploeg uit Enschede kon vooral in de eerste helft goed meekomen met Tottenham Hotspur, tweevoudig landskampioen. Al na tien minuten kwam middenvelder Bryan Ruiz alleen voor doelman Heurelho Gomes, maar de voormalig PSV’er redde. Het was de beste mogelijkheid tot de strafschop van de ijverige regisseur Van der Vaart, vijf minuten voor rust.

De Nederlander mocht vanaf elf meter aanleggen na een valpartij van verdediger Peter Wisgerhof en de ruim twee meter lange Peter Crouch. Doelman Nikolay Mihaylov probeerde Van der Vaart af te leiden met theater, kreeg de gele kaart en redde de strafschop knap. „Ik heb me niet laten afleiden en schoot niet eens zo slecht in”, zegt de middenvelder. „Hij pakte ’m gewoon goed, al vind ik dat zo’n bal altijd raak moet zijn.”

Mihaylov vierde tot woede van trainer Michel Preud’homme zijn redding uitgebreid met supporters uit Enschede en moest vlak voor rust opnieuw ingrijpen bij een hard schot Van der Vaart. Eerder redde hij ook al op een halve omhaal van de spelmaker, die corners en vrije trappen voor zich opeiste. De frustratie groeide bij de middenvelder, die zich met een wilde tackle afreageerde op verdediger Nicky Kuiper en de gele kaart kreeg. „Ik baalde verschrikkelijk. Maar ploeggenoten zeiden: wacht maar, je scoort echt wel.”

De revanche van Van der Vaart kwam meteen na rust. Spits Crouch legde de bal klaar, de middenvelder haalde meteen uit. Hij vierde zijn doelpunt met Redknapp en de reservespelers. Enkele minuten later vloerde Roberto Rosales de sterke middenvelder Gareth Bale en kreeg Tottenham Hotspur opnieuw een strafschop. Niet Van der Vaart, maar Roman Pavljoetsjenko schoot, en scoorde.

FC Twente was niet van de wijs gebracht en kwam terug via Nacer Chadli. De ploeg kwam zelfs in overtal te staan met het wegsturen van Van der Vaart, die Rosales onderuit liep en zijn tweede gele kaart kreeg. „Ik vond het geen rode kaart”, zegt Van der Vaart, die door tegenstander en vriend Theo Janssen werd gekalmeerd. „We gaan allebei voor de bal en komen ongelukkig in botsing.”

Ook zonder Van der Vaart bleef het op het veld tumultueus. Een van de vier assistent-scheidsrechters signaleerde hands van Nicky Kuiper. Scheidsrechter Terje Hauge gaf tot ongeloof van Preud’homme en voorzitter Joop Munsterman zijn derde strafschop. Pavljoetsjenko scoorde, terwijl Van der Vaart in de kleedkamer zat. „Ik had snel gedoucht en hoorde aan het gejuich dat we scoorden. Daardoor werd ik weer een beetje rustig.”

FC Twente was bij de achterstand niet opgewassen tegen tien spelers van Tottenham Hotspur, dat via Bale nog eens scoorde. Wisgerhof en anderen klaagden na afloop over de scheidsrechter, die drie keer te makkelijk een strafschop zou hebben toegekend en niet ingreep bij gelijke situaties in het strafschopgebied van Spurs. De nederlaag zou daardoor geflatteerd zijn. Van der Vaart: „Ik weet niet of ze zich bestolen mogen voelen, als ze met 4-1 hebben verloren. We hebben nog vijf open kansen gehad. Ik snap de teleurstelling, maar dit is niet onverdiend.”

    • Michiel Dekker