Sportief loopt het al, nu nog wat meer toeschouwers

FC Utrecht is volgens Van Seumeren meer dan een voetbalclub. Het is het uithangbord van de stad.

De fans moeten zich identificeren met de spelers.

Alsof hij zichzelf heeft gegijzeld, zo voelt het voor Frans van Seumeren om eigenaar van FC Utrecht te zijn. De zestigjarige ondernemer wist tweeënhalf jaar geleden dat het geen eenvoudige klus zou zijn de volksclub naar een hoger plan te brengen, maar de voetbalwereld is nog weerbarstiger dan hij had gedacht. „Ik dacht op afstand te kunnen besturen. Dat was een misrekening”, zegt hij in zijn kantoor in Stadion Galgenwaard. „Ik heb in vijftien bedrijven geld geïnvesteerd. Maar bij FC Utrecht hebben ze me zonder twijfel het hardst nodig.”

FC Utreg is volgens Van Seumeren veel meer dan een voetbalclub. Het is het uithangbord van de stad. Zíjn stad. „Ik ben vooral aan deze uitdaging begonnen omdat ik een Utrechter ben met een groot sporthart. Als zakenman heb ik voor veel uitdagingen gestaan, zoals het bergen van de Russische kernonderzeeër Koersk. Ik ben de hele wereld over geweest en wilde iets doen bij mijn geboorteplek. Ik zei tegen mezelf: ‘Als je echt een kerel bent, dan zet je een voetbalclub op de rails’.” En dan klinkt zijn bulderende lach. „Nou, ik heb me heel wat op de hals gehaald. Ik krijg meer aandacht dan de burgemeester.”

Van Seumeren trof bij zijn aantreden in april 2008 een in zichzelf gekeerde organisatie aan. „De voetballerij is een incestueuze wereld. Iedereen kent elkaar ongelooflijk goed. Mensen spelen elkaar voortdurend de bal toe. Toch heb ik geprobeerd die cultuur te doorbreken.”

De voormalige directeur van zwaar transport- en hijsbedrijf Mammoet ontsloeg in overleg met de raad van commissarissen een half jaar na de overname van de club de hele technische staf, inclusief hoofdtrainer Willem van Hanegem. Het kwam Van Seumeren aanvankelijk op kritiek te staan. „Hoge bomen vangen veel wind. Het is typisch Nederlands om iemand die zijn nek uitsteekt aan te willen pakken. Ik heb een bepaalde visie voor ogen. Daarbij moet iedereen binnen FC Utrecht hetzelfde naar buiten toe uitdragen. Ik heb alle respect voor de persoon Van Hanegem. Maar ik zag met hem als trainer van FC Utrecht niet veel toekomst.”

Onder leiding van coach Ton du Chatinier en assistent Jan Wouters plaatste FC Utrecht zich eerder dan verwacht voor Europees voetbal. Het bereiken van de Europa League, ten koste van het eens zo roemruchte Celtic, geldt als voorlopig hoogtepunt voor Van Seumeren. „Celtic was bij ons volstrekt kansloos. Ze hadden ons gewoon onderschat. Vooraf merk je toch dat ze vanuit een superieur gevoel met je converseren. Zo van: ‘dat kleine FC Utrecht kan nooit veel voorstellen’. Het is dan extra mooi als je wint. Ik denk dat FC Liverpool ons vanavond ook zal onderschatten.”

FC Utrecht mag dan sportief gezien succesvoller zijn dan Van Seumeren had verwacht, in financieel opzicht loopt de club achter op de planning van de eigenaar. „Toen ik hier kwam, was de club in commercieel opzicht een drama”, zegt de oud-voetballer en huidig voorzitter van VV De Meern. „Er werkte één commerciële man. Bizar. Twaalf skyboxen stonden leeg. Nu werken er vier, vijf man op de commerciële afdeling en zijn alle boxen gevuld. Alleen de toeschouwersaantallen lopen nog achter. In een straal van 25 kilometer rondom Utrecht wonen zo’n anderhalf miljoen mensen. We moeten tussen de 25.000 en de 30.000 toeschouwers kunnen trekken.”

Het is volgens Van Seumeren van belang dat de fans van FC Utrecht zich kunnen identificeren met het elftal op het veld. „Utrecht is aan de ene kant een grote stad, maar het voelt soms juist als een dorp. Met Michel Vorm, Alje Schut, Gianluca Nijholt en Ricky van Wolfswinkel hebben we spelers afkomstig uit de stad en de provincie. Ik kreeg laatst de opstelling van FC Groningen in handen. Ik kon geen één naam uitspreken. Dat willen wij hier niet. Vorig jaar heb ik van Wesley Sneijder op een feestje de toezegging gekregen dat hij zijn carrière bij FC Utrecht afsluit. Je weet nooit of dat ook gebeurt. Maar het zou fantastsich zijn. Sneijder is het prototype van een Utrechter.”

Van Seumeren kan zich niet voorstellen dat FC Utrecht zijn hart en ziel zou verkopen aan buitenlandse zakenlieden. Met lichte verbazing heeft de multimiljonair dan ook de verkoop van Vitesse aan de Georgiër Merab Jordania gevolgd. „Ik heb een andere insteek. Ik ben eigenaar geworden op emotionele gronden. Je moet niet denken dat je met een voetbalclub winst kunt maken. Dat is niet reëel. Ik heb genoten van de wijze waarop Jordania zich presenteerde. Typisch voor iemand uit Georgië. Die was helemaal niet voorbereid op vervelende vragen over zijn verleden. En in dat soort landen is het heel gewoon om te roepen dat je kampioen wilt worden. Dat ligt hier toch wat anders. Als ik dat tweeënhalf jaar geleden had verkondigd, dan hadden ze in Utrecht gezegd: ‘Die man is gek. Die moeten we direct opsluiten’.”

    • Koen Greven