Sport kort

Registratiesysteem FIFA moet handel in spelers controleren

BERN. De wereldvoetbalbond FIFA denkt de soms schimmige handel in jonge voetballers een slag toe te brengen met de invoering van een nieuw registratiesysteem. Het systeem treedt morgen officieel in werking, meldde de FIFA gisteren. Veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse clubs hebben volgens de bond baat bij de invoering van het Transfer Matching System (TMS). Daarbij moeten transfers digitaal worden ingevoerd. De FIFA kan op die manier veel eenvoudiger beoordelen of de transfer aan de internationale regels voldoet. Het nieuwe systeem moet Europese topclubs er ook van weerhouden ouders van toptalenten een baan aan te bieden om op die manier heel jonge spelers gratis binnen te halen. Als een speler onder de achttien jaar overstapt naar een andere club, moeten de betrokken clubs zes tot twaalf documenten invullen. Details als de transfersom, het salaris, de spelersagent en de contractduur moeten in elk geval ingevuld worden. Daarnaast moet aangegeven worden of de ouders van de jonge speler verhuizen vanwege de overstap van hun zoon of niet. Omdat alleen clubs toegang tot het systeem hebben, kunnen spelers bovendien niet meer in handen komen van investeringsmaatschappijen. De bond hoopt met het TMS ook een einde te maken aan de discussies of een speler wel of niet voor de transferdeadline is vastgelegd. (ANP, Reuters)

Nederlandse schakers verliezen van Israël

CHANTY-MANSISK. De Nederlandse schakers hebben in de achtste ronde van de Olympiade in de West-Siberische plaats Chanty-Mansisk een ruime nederlaag geleden tegen Israël: 3-1. De verliespunten kwamen op naam van Loek van Wely en Erwin l’Ami. Anish Giri en Daniel Stellwagen maakten hun partij remise. Het Oranje-viertal zakte terug naar de 33ste plaats. Van Wely verloor met zwart van Boris Gelfand. Hij gaf na een misrekening op de 41ste zet op. L’Ami speelde met de witte stukken tegen Emil Sutovsky. Na diens 53ste zet legde hij de koning om. De jeugdige Giri deelde het punt met Ilia Smirin. Stellwagen probeerde met wit tegen Maxim Rodshtein voor de winst te gaan, maar bereikte weinig. (ANP)

Wielrenner Rebellin twee jaar geschorst

MONACO. De wielerbond van Monaco heeft de Italiaan Davide Rebellin een schorsing van twee jaar opgelegd wegens het gebruik van verboden middelen. Dat is door diverse Italiaanse media naar buiten gebracht. Rebellin werd tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 betrapt op het gebruik van de epo-variant CERA. De Italiaan moest daardoor in april vorig jaar zijn zilveren olympische plak van de wegwedstrijd weer inleveren. Hij kreeg toen ook een voorlopige schorsing opgelegd. De renner, die in Monaco woont, beweerde onschuldig te zijn. Hij vocht het besluit bij diverse instanties aan, maar zonder succes. (ANP)

Spaanse bond praat met boze tennissters

VALENCIA. De Spaanse tennisbond (RFET) gaat om de tafel zitten met enkele boze topspeelsters. Die vinden dat de bond het vrouwentennis te weinig aandacht geeft en dreigen daarom in 2011 de Fed Cup te boycotten. De RFET meldde dat in oktober een conferentie wordt gehouden waarin over het vrouwentennis wordt gesproken. Volgens Maria José Martinez Sánchez en Carla Suárez Navarro, beiden in de tophonderd, investeert de bond vooral in het mannentennis. Voormalig grandslamwinnaressen Arantxa Sánchez Vicario en Conchita Martinez schaarden zich achter die kritiek. (ANP)

Finale Davis Cup in Servië op hardcourt

BELGRADO. De finale van de strijd om de Davis Cup tussen Servië en Frankrijk wordt op hardcourt gespeeld. Dat heeft de Servische tennisbond gisteren bekendgemaakt. De finale wordt van 3 tot en met 5 december gespeeld in de Belgrado Arena, een stadion in het moderne deel van de Servische hoofdstad. Servië kan in eigen land voor het eerst de Davis Cup winnen. Voor Frankrijk ligt de tiende zege in het verschiet. (ANP)

Titel voor Pooley

Geelong. De Britse wielrenster Emma Pooley is gisteren in het Australische Geelong wereldkampioen geworden op het onderdeel tijdrijden. Vandaag staat de tijdrit bij de mannen op het programma. (ANP)