Spanning tussen VS en China loopt verder op

De Verenigde Staten schenden de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zegt China. Met deze beschuldiging reageert Peking op het nieuws dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteren instemde met een wet die het mogelijk maakt importheffingen in te voeren op goederen uit China. De VS willen dat doen als China niets doet aan de onderwaardering van de nationale munt, de yuan.

De spanningen tussen de grootmachten lopen al enige tijd op. De Chinezen verhoogden eerder deze week de invoertarieven op Amerikaanse kipproducten. Dit was een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Obama om de importtarieven op Chinese banden te verhogen.

Kern van het probleem is de koers van de Chinese yuan. Volgens de Amerikanen moet deze munt met minstens 40 procent stijgen ten opzichte van de dollar. Washington stelt dat Peking de munt opzettelijk ondergewaardeerd houdt waardoor het goedkoper kan exporteren. Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis, zei gisteren dat het handelstekort met China in de afgelopen twintig jaar is gestegen van 5 miljard dollar per jaar naar 5 miljard dollar per week. „Wij nemen deze wet aan omdat er één miljoen Amerikaanse banen bij kunnen komen als de Chinezen hun munt laten meebewegen met de markt.” De twee landen hebben al jaren ruzie over de koers van de Chinese munt. De problematische economische situatie in de VS – waar de werkloosheid met bijna 10 procent zeer hoog blijft – zorgt ervoor dat de irritatie toeneemt. Onlangs ontstond grote ophef in de VS over een rekensom waaruit zou blijken dat de lage koers van de yuan 2,4 miljoen Amerikaanse banen heeft gekost sinds 2001.

De wet moet nog worden aangenomen door de Senaat. Of de senatoren hun fiat aan de wet geven is onduidelijk. De stemming zal in ieder geval niet plaatsvinden voor de Congresverkiezingen van 2 november. Ondanks de beschuldiging dat de VS de WTO-regels schenden met „protectionistische maatregelen” kondigde China geen nieuwe restricties aan tegen importgoederen uit de VS.