Solomon Burke vindt De Dijk beter dan Stones

Morgen verschijnt Hold On Tight van Solomon Burke en De Dijk. Zonder zang van Huub van der Lubbe. „Ga ik opbieden tegen de soulman die ik als jochie al aanbad?”

Huub van der Lubbe (De Dijk) en Solomon Burke. Foto Bob Bronshoff Belgie, Brussel 2009 De Dijk en Solomon Burke, werken in de ICP studio aan een nieuw album Foto Bob Bronshoff Bob Bronshoff

Solomon Burke kan er niet over uit. De grote soulman is er heilig van overtuigd dat hij in het kleine Holland op een van de beste rock- en soulgroepen ter wereld is gestuit. „Die jongens van De Dijk hebben de groove! Voor mij zijn ze minstens zo goed als de Rolling Stones.”

Morgen verschijnt de cd Hold On Tight die de samenwerking beklinkt tussen Solomon Burke (70) en De Dijk. In 2007 troffen ze elkaar voor het eerst, bij een spontaan gezamenlijk concert in Amsterdam. Burke was meteen enthousiast over de groep en hield ze voor dat ze samen een album moesten maken. Het bleef niet bij woorden, want eind vorig jaar troffen ze elkaar in een Brusselse studio waar in zes dagen twaalf songs werden opgenomen.

Elf ervan zijn Engelstalige bewerkingen van beproefde nummers van De Dijk, vertaald (of liever hertaald) door de bevriende muzikant Wouter Planteijdt. Het nummer Text me werd ter plekke gemaakt, uit de enorme lappen tekst die Burke door middel van vrije associatie liet optekenen.

„Solomon Burke was en blijft een held van ons”, zegt zanger Huub van der Lubbe die de soulman als zangcoach en producer ter zijde stond, maar die zelf niet als leadzanger op het album te horen is. „Veel van onze nummers pasten meteen, hoewel Burke minder happig was om over de dood of over bloedende harten te zingen. Hij is een man van positief denken.” De Dijk-klassieker Ik kan het niet alleen werd I gotta be with you, Nergens goed voor heet nu Good for nothing en titelnummer Hold on tight was oorspronkelijk Hou me vast. Soulmuziek was altijd al een belangrijke inspiratie voor de Dijk. In de doorleefde versies van Solomon Burke valt alles op zijn plaats.

Aan de instrumentatie van De Dijk hoefde niet gesleuteld te worden, vertelt Burke telefonisch vanuit Los Angeles. „Hun muziek doet niet onder voor de beste soul, zoals ik die sinds de jaren zestig gezongen heb. Alles wat ze speelden klonk meteen fantastisch.” Wel nam Burke, in het dagelijks leven predikant en eigenaar van rouwcentra, de vrijheid om de teksten naar zijn hand te zetten. „Spiritualiteit is de essentie van soul en in mijn leven draait alles om de liefde van God. Als ik in Text me zing over het sturen van sms-jes, bedoel ik eigenlijk dat mensen elkaar moeten opzoeken om hun zorgen en hun blijdschap met elkaar te delen. Dat kan per sms, maar fysiek contact blijft een belangrijk middel om liefde met elkaar te delen.”

Er gaat een enorme warmte uit van Burke, zegt Huub van der Lubbe over de zes dagen die ze met de zwaarlijvige soulman in de studio doorbrachten. „Zijn aanwezigheid werkte stimulerend. In zijn carrière heeft hij alle stijlen gezongen, van country tot nummers die neigen naar het Europese chanson. Hij voelde zich meteen thuis bij onze muziek. Het enige waar hij zich bezwaard om voelde, was dat hij mijn plaats als zanger innam. Tot op het laatst heeft hij geprobeerd om mij over te halen een duet met hem te zingen. Maar dat voelde niet goed. Wat moet ik nou, een beetje opbieden tegen de grote Solomon Burke die ik als jochie al bewonderde? Ik voel me prima bij mijn rol als producer, en hier en daar als achtergrondzanger.”

De zendingsdrang die Burke als predikant tentoon spreidt, heeft hij ook als hij de kwaliteiten van De Dijk aanprijst. „Heel Amerika moet weten hoe goed deze mannen zijn. Ze moeten hier op tournee, want in de VS heb je nauwelijks meer orkesten of bands die zo perfect op elkaar zijn ingespeeld.”

Van der Lubbe sluit verdere samenwerking niet uit. „Ja het zal wel, zeiden we toen Burke beweerde dat hij een album met ons wilde maken. En zie: het is er gekomen. Alles wat die man zegt, komt uit. Ik sta open voor een nieuw avontuur.”

Solomon Burke heeft vooralsnog een ander album uit in de VS; het in Memphis opgenomen Nothing’s Impossible dat hij maakte met de legendarische soulproducer Willie Mitchell die kort na de opname overleed. „De wonderen zijn de wereld nog niet uit”, zegt Burke op plechtige toon. „God heeft gewild dat ik nog juist op tijd een album met Mitchell kon maken, net zoals Hij me met De Dijk in contact heeft gebracht. Mijn Hollandse vrienden brachten me het nummer My rose saved from the street en als ik binnenkort met ze in Paradiso speel, zal ik als gewoonlijk rozen uitdelen, die staan voor de genade van God die me 21 kinderen, 90 kleinkinderen en nu al 18 achterkleinkinderen heeft geschonken.”

Of Hold On Tight de vergelijking met klassieke soulalbums van Otis Redding en Aretha Franklin kan weerstaan? „Aretha was nooit ver weg toen we dit album maakten”, zegt Van der Lubbe. „Burke belde dagelijks met haar, totdat hij op zeker moment zijn mobieltje kwijt was. Paniek in de tent; wij hebben met de hele band de studio doorzocht. Onze directe lijn met Aretha Franklin was gewaarborgd Toen die was teruggevonden in de handtas van zijn assistente .”

Hold On Tight (Universal). Concert Burke en De Dijk, 12/10 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard