Rechtbank India: terrein Ayodhya moet gesplitst

De rechtbank in het Indiase Lucknow heeft vandaag een Salomonsoordeel geveld over de bestemming van een door zowel hindoes als moslims opgeëiste plaats in de stad Ayodhya. Dat blijkt uit de eerste berichten uit de rechtbank, vlak voor de sluitingstijd van deze krant. Twee van de drie rechters zouden zich kunnen vinden in de stelling van de hindoes dat de betreffende plek de geboorteplaats is van de hindoegod Rama. Maar een klein deel van het betwiste terrein zou bestemd moeten worden voor de islamitische gemeenschap.

In India was vandaag een 200.000 man grote veiligheidsmacht op de been in afwachting van het bij voorbaat zwaarbeladen vonnis. De gewelddadige afbraak van een moskee in Ayodhya door een menigte hindoefanatici leidde eind 1992 tot bloedige rellen waarbij vele honderden doden vielen, de meesten in het huidige Mumbai. In 2002 volgden pogroms op moslims in de deelstaat Gujarat na de dood van een groep hindoepelgrims uit Ayodhya door brandstichting in een trein. Ook daarbij vielen vele honderden doden.

De juridische strijd over de vraag of de plek in Ayodhya moet worden beschouwd als de geboorteplaats van de god Rama, zoals hindoes beweren, of dat er niets mis was met de bouw van de Babri-moskee in 1528 onder de Mughal-heerschappij, sleept al meer dan een eeuw. Het onderwerp is een cause célèbre in de vaak ongemakkelijke verhoudingen tussen hindoes en moslims in India.

In dagbladadvertenties riep premier Manmohan Singh de geloofsgemeenschappen gisteren op de kalmte te bewaren, niemand te provoceren en af te zien van emotionele uitingen die anderen kunnen grieven. Om eventuele relschoppers de wind uit de zeilen te nemen, is telefonisch tekstverkeer naar grote groepen verboden.

Waarnemers rekenen nu echter niet op ongeregeldheden. Rond de sluitingstijd van deze krant waren er geen meldingen van onrust. Anders dan in het verleden is er geen sprake van een campagne door hindoenationalistische politici voor de bouw van een hindoetempel op de plaats waar in 1992 de moskee werd vernield. Volgens een onderzoek vorig jaar speelde de top van de BJP, thans de belangrijkste oppositiepartij, een leidende rol bij het ophitsen van fanatici om de Babri-moskee met de grond gelijk te maken.