Rafa mist, scoort, schittert en krijgt rode kaart

De Nederlandse kampioen gaat kansloos met 4-1 ten onder tegen de Spurs.

FC Twente krijgt op het sfeervolle White Hart Lane drie strafschoppen tegen.

Rafael van der Vaart miste in de eerste helft een strafschop voor de Spurs. De Nederlander speelde een hoofdrol op White Hart Lane. Foto AP Tottenham's Rafael van der Vaart reacts during their Champions League group A soccer match against FC Twente at Tottenham's White Hart Lane Stadium in London, Wednesday, Sept. 29, 2010. (AP Photo/Tom Hevezi) AP

Rafael van der Vaart eiste gisteravond een hoofdrol voor zich op bij de groepswedstrijd in de Champions League tussen zijn nieuwe werkgever Tottenham Hotspur en FC Twente. De middenvelder miste in het authentieke White Hart Lane een strafschop, maakte het eerste doelpunt en kreeg een rode kaart. Ook met tien voetballers bleken de Spurs te goed voor de moedige ploeg uit Enschede: 4-1.

FC Twente-trainer Michel Preud’homme koos voor Marc Janko in plaats van Luuk de Jong als spits en gaf middenvelder Emir Bajrami de voorkeur boven Nacer Chadli. Denny Landzaat had, net als zaterdag tegen Ajax, een basisplaats op het middenveld. Van der Vaart, die in enkele wedstrijden voor zijn nieuwe werkgever al lijkt uitgegroeid tot de oogappel van manager Harry Redknapp, had een vrije rol op het middenveld.

Net als in de competitiewedstrijd tegen Ajax kende de eerste helft in Noord-Londen een moordend tempo. FC Twente kreeg in de stromende regen de eerste goede mogelijkheid via Bryan Ruiz. De technische middenvelder kwam na een verdedigingsfout alleen voor Heurelho Gomes, maar de voormalig doelman van PSV redde. Tottenham Hotspur was vooral gevaarlijk bij voorzetten van de sterke middenvelder Gareth Bale, gemikt op de hoofden van de lange aanvallers Peter Crouch en Roman Pavlyuchenko.

De Spurs, die in hun eerste groepswedstrijd gelijkgespeelden tegen Werder Bremen, waren halverwege de eerste helft de betere van de ploeg van Preud’homme, die Chadli inbracht nadat Bajrami was uitgevallen met een blessure. Nadat Janko nog vlak naast het doel van Gomes had geschoten, kreeg de thuisploeg een strafschop na een onschuldige valpartij van Peter Wisgerhof en Crouch. Doelman Nikolay Mihaylov treuzelde, maakte theater en kreeg daarvoor de gele kaart, maar redde prachtig op de inzet van Van der Vaart.

Wat volgde was een prachtige tweestrijd tussen Mihaylov en Van der Vaart, die verwoed op zoek ging naar een doelpunt. Nog voor rust redde de Bulgaarse doelman, die zijn gestopte strafschop uitbundig vierde met supporters uit Enschede en tot de orde werd geroepen door Preud’homme, na een hard afstandsschot van de Oranje-international. De middenvelder reageerde zijn frustratie af op Nicky Kuiper en kreeg de gele kaart.

Mihaylov wandelde met een stoere glimlach naar de kleedkamer, maar meteen na rust haalde Van der Vaart zijn gram. De middenvelder kreeg de bal aangespeeld van Crouch en scoorde uit de draai met een hard schot. Hij vierde zijn doelpunt met Redknapp en de reservespelers. Twee minuten later kreeg de ploeg uit Enschede opnieuw een tik. Roberto Rosales haalde Bale neer, Pavlyuchenko benutte de toegekende penalty.

FC Twente bleek niet van de wijs gebracht en kwam zelfs terug in de wedstrijd na een doelpunt van Chadli, die de bal plotseling voor zijn voeten kreeg. Meteen na het doelpunt eiste Van der Vaart weer de hoofdrol voor zich op, maar wel in negatief opzicht. De middenvelder ging op een woeste manier het duel aan met Rosales en werd tot zijn ontzetting met een tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Na ruim een kwartier waarin het spel geen moment van rust kende, buitte Tottenham Hotspur het veldoverwicht weer uit. Kuiper maakte hands en de Noorse scheidsrechter Terje Hauge kende tot ongeloof van Preud’homme zijn derde strafschop van de avond toe. De Rus Pavlyuchenko maakte zijn tweede doelpunt van de stip.

Het viel te prijzen dat FC Twente op zoek bleef naar een tweede doelpunt, terwijl ook de Spurs in de aanval bleven. Met De Jong als invaller voor Landzaat had ook de ploeg uit Enschede twee lange spitsen, die Theo Janssen met zijn fijne trap probeerde te bereiken. De beste mogelijkheid was voor De Jong, die handig Ledley King op het verkeerde been zette, maar de bal niet vol raakte.

Vlak voor tijd bekroonde Bale zijn optreden met een doelpunt na een fout van Douglas. Het was de bevestiging dat FC Twente ook met een speler meer niet tegen Tottenham Hotspur was opgewassen.

    • Michiel Dekker