PvdA naar midden

Marcel ten Hooven betoogt dat de PvdA zich (weer) op het politieke midden moet richten (‘Cohen moet afstand nemen van links’, 22 september). Daar heeft hij gelijk in. Door nu – en bij de volgende verkiezingen – tegelijkertijd te kiezen voor linkse samenwerking slaat de PvdA twee vliegen in een klap: de kiezer krijgt een duidelijke keuze voorgeschoteld tussen een progressief en een behoudend kabinet, en de PvdA kan zich onbekommerd richten op de kiezers in het politieke midden, en het bestrijken van de linkerflank overlaten aan GroenLinks en SP.

Hiermee is natuurlijk nog niet gezegd dat een linkse coalitie ook daadwerkelijk de verkiezingen wint. Maar de kans wordt er wel groter op, naarmate de progressieve partijen beter samenwerken en zich daardoor exclusief kunnen richten op hun ‘eigen’ segment van het politieke spectrum, met de PvdA als brede middenpartij met een premierkandidaat die centrum-rechtse kiezers ook aanspreekt. Job Cohen paste precies in dat profiel. Het is dan ook jammer dat hij het tot nu toe niet aan heeft gedurfd om te breken met de koers-Bos die in 2006 zo slecht uitpakte voor de partij. Door te kiezen voor een middenkoers én samenwerking met links kan Cohen de PvdA - en zijn leiderschap - nieuw leven inblazen.

Michiel van Hulten

Oud-voorzitter PvdA

    • Michiel van Hulten
    • Oud-Voorzitter Pvda