Positie Wilders schokt Duitsers

Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd op de steun die het Nederlandse minderheidskabinet krijgt van Geert Wilders. Ook de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene heeft zich kritisch uitgelaten. .

Bondskanselier Angela Merkel betreurt de samenwerking van Nederlandse liberalen en christen-democraten met Wilders’ PVV. Maar de vanouds innige relatie tussen Berlijn en Den Haag zal er niet onder lijden, verwacht ze.

Haar partijgenoot Ruprecht Polenz, buitenlandspecialist van de christen-democratische CDU in de Bondsdag, is uitgesprokener. Tegen Spiegel Online zegt hij: „Los van het probleem een regering te vormen in Nederland, zijn de heer Wilders en z’n partij tegenstanders van christen-democratische politiek. Met zijn vijandigheid jegens de islam en zijn populisme splijt hij de samenleving in plaats van samenbindend op te treden.”

Overmorgen spreekt Wilders in Berlijn over ‘de islam als politieke ideologie’. Hij is uitgenodigd door het Berlijnse raadslid René Stadtkewitz, een oud-christendemocraat die door zijn partij is geroyeerd omdat hij de uitnodiging aan Wilders niet wilde intrekken. Stadtkewitz heeft de oprichting aangekondigd van de Partei für mehr Freiheit und Demokratie, die net als de PVV uiterst kritisch is tegenover moslims en de islam.

Wilders’ komst leidt tot opwinding. Ook Duitsers zijn niet ongevoelig voor Wilders-achtige denkbeelden. Dat bleek uit het debat dat oud-politicus Thilo Sarrazin onlangs veroorzaakte met zijn boek Deutschland schafft sich ab, over de zijns inziens mislukte integratie van moslims.

De stellingen van Wilders en Sarrazin roepen instemming én weerstand op. Een gelegenheidsverbond van maatschappelijke en politieke organisaties onder de naam Rechtspopulismus stoppen protesteert tegen de komst van Wilders.

De Belg Dehaene noemt vanmorgen in een vraaggesprek met de krant De Morgen de aanstaande coalitie een „riskante bedoening”. De christen-democratische europarlementariër vindt dat Europa Nederland „nauwlettend” in de gaten moet houden. Hij is tegen sancties. Dehaene: „De EU moet Nederland beoordelen op zijn daden. Zoals dat ook met andere lidstaten gebeurt’’.

    • Joost van der Vaart