Onderzoek Gaza-oorlog op de lange baan

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in Genève kritische resoluties aangenomen over de Israëlische entering van een hulpkonvooi, eind mei, en de Gaza-oorlog (2008-2009). Toch is het onwaarschijnlijk dat de raad bij de Veiligheidsraad zal aandringen op vervolging van Israël of Hamas bij het Internationaal Strafhof.

Een ruime meerderheid van de 47 landen in de raad stemde voor een veroordeling van de entering van het hulpkonvooi, waarbij negen doden vielen, als „ernstige schending van [..] het internationaal humanitair recht”. De VS stemden als enige tegen. De Europese leden onthielden zich van stemming. Israël betoogt dat het recht heeft op het handhaven van een blokkade van de Gazastrook en dat de Israëlische commando’s uit zelfverdediging handelden.

Tijdens de Gaza-oorlog, die in december 2008 begon, vielen circa 1.400 Palestijnse en dertien Israëlische doden. Een VN-commissie onder leiding van rechter Richard Goldstone constateerde schendingen van mensenrechten door zowel Hamas als Israël, en riep op daders voor het Internationaal Strafhof te brengen als beide partijen niet zelf tot vervolging overgaan.

De Mensenrechtenraad nam een resolutie aan die vervolging op de lange baan lijkt te schuiven. Hij verlengde het mandaat van een onderzoeksteam dat uitzoekt of beide partijen deugdelijk onderzoek hebben gedaan. De Palestijnse Autoriteit van president Abbas, rivaal van Hamas, stemde tot woede van Palestijnse mensenrechtenorganisaties in met deze resolutie.