Océ maakt eindelijk weer winst

Printerfabrikant Océ maakt voor het eerst sinds tweeënhalf jaar weer winst. Dankzij een forse bezuinigingsronde en de aantrekkende verkoop van printers haalde het Venlose hightechbedrijf een nettowinst van 6 miljoen euro.

In hetzelfde kwartaal van 2009 draaide Océ, dat dit jaar werd overgenomen door het Japanse technologieconcern Canon, nog een verlies van 25 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Rokus van Iperen van Océ is het herstel nog beperkt: „We zijn weer winstgevend, maar zijn ons ervan bewust dat het niveau nog bescheiden is.” De omzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 6 procent tot 669 miljoen euro.

Het Venlose bedrijf zit al lang in een dip als gevolg van de economische crisis, waardoor bedrijven minder investeerden in nieuwe printers. Océ is gespecialiseerd in grootformaatkleurenprinters voor professionele toepassingen en printers voor grote volumes, zoals bankafschriften. Zowel de grafische als de financiële sector bezuinigde sterk op ict-uitgaven.

Om het hoofd boven water te houden, is Océ al geruime tijd aan het reorganiseren. Het bedrijf schrapte in het afgelopen jaar weer 890 banen, onder de ruim 23.000 medewerkers. Daarnaast is er gesneden in de kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten – een pijnlijke operatie voor een bedrijf dat het moet hebben van innovatie. Door de overname door Canon, dat vooral actief is in kleinere printers voor kantoren, hoopt Océ zijn producten makkelijker aan de man kunnen brengen.