Nederland kort

‘Instructeur uit Nederland kan veilig naar Afghanistan’

Door een onzer redacteuren

Brussel. Nederland kan ook bijdragen aan de NAVO-missie in Afghanistan door gespecialiseerde politie- en legerinstructeurs naar de grote opleidingscentra in het land te sturen. Zij hoeven dan niet te worden beschermd door een veelvoud aan Nederlandse militairen, omdat zij veel minder gevaar lopen dan in de provincie. De Amerikaanse driesterrengeneraal William Caldwell, hoofd van de NAVO-trainingsmissie in Afghanistan, riep Nederland op om dit „te overwegen”. „Onze mensen trekken niet het veld in en hoeven geen nachtelijke operaties uit te voeren. Ze verblijven op een goed beveiligd terrein. Ze staan niet aan veel gevaren bloot”, zei Caldwell dinsdag in Brussel, waar hij de voortgang van de leger- en politieopleiding besprak met de militaire commissie van de NAVO. Hij wees erop dat tot nu toe onder zijn leiding geen instructeurs zijn omgekomen. Twee weken geleden werd bekend dat de NAVO-missie ISAF het nieuwe Nederlandse kabinet om een substantieel deel zal vragen van de tweeduizend instructeurs die in de provincies – waaronder Uruzgan – nodig zijn om militairen en agenten na een basiscursus verder op te leiden in de praktijk.

Ambassadeur NL op matje in Khartoem

KHARTOEM. De Nederlandse ambassadeur in de Soedanese hoofdstad Khartoem, Norbert Braakhuis, is gisteren op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van het grootste land van Afrika. Dat is ontstemd over uitspraken die de demissionaire Nederlandse premier Jan Peter Balkenende afgelopen week deed voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit heeft het Soedanese ministerie in Khartoem laten weten aan het Spaanse persbureau EFE. Balkenende uitte in zijn rede kritiek op Afrikaanse landen die de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir ontvangen, terwijl die door het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) wordt gezocht wegens onder meer volkerenmoord. Die zou hebben plaatsgevonden in de West-Soedanese regio Darfur. Een woordvoerder van het Soedanese ministerie, Filmon Mayak, keurde de houding van Balkenende af. Die staat „recht tegenover de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga en de liefhebbers van vrede in de wereld”. (ANP)

Geen handgeschreven doktersrecepten meer

Utrecht. Artsen moeten per 1 januari 2012 hun recepten elektronisch voorschrijven via een landelijk systeem. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat gisteren bekendgemaakt. Volgens de inspectie worden er te veel fouten gemaakt met handgeschreven recepten. Die fouten kunnen zelfs leiden tot de dood van een patiënt. Het komt vaak voor dat de ene arts niet weet wat de andere heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld doordat de dossiers zijn verouderd, of doordat de informatie niet goed wordt overgedragen. Het centrale elektronische systeem moet daaraan een eind maken. Volgens de inspectie zijn vrijwel alle apotheken en driekwart van de huisartsenpraktijken bezig om zich bij het systeem aan te sluiten. De rest heeft nog iets meer dan een jaar de tijd om dat te doen. (ANP)