'NAVO doodde drie grenswachten in Pakistan'

Pakistan heeft vandaag de doorgang van NAVO-transporten naar het zuiden van Afghanistan stilgelegd, in wat een vergeldingsactie lijkt voor de dood van drie grenswachten. Pakistan heeft de NAVO-troepenmacht ISAF ervan beschuldigd de drie te hebben gedood bij een helikopteraanval op Pakistaans grondgebied. Vorige week wekte ISAF al Pakistans wrevel door opstandelingen tot over de grens te achtervolgen en er daar ongeveer vijftig te doden.

„We zullen moeten afwachten of we bondgenoten zijn of vijanden”, zei de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik. Hij noemde de blokkade niet. ISAF is voor een groot deel van zijn voorraden afhankelijk van de transporten door Pakistan, die in het zuiden bij Torkham en in het oosten bij de Khyberpas het land binnenkomen. Er zijn geregeld onderbrekingen in de transporten, met name bij de Khyberpas, wegens aanvallen van opstandelingen.

Volgens Pakistan heeft ISAF het Pakistaanse luchtruim geschonden. ISAF zegt gehandeld te hebben in reactie op beschietingen op een basis in het Afghaanse Paktia, zonder Pakistan te betreden. De grens tussen de twee landen, getrokken in de koloniale tijd, is diffuus en ongemarkeerd.

Pakistan staat wel toe dat de Verenigde Staten aanvallen met onbemande vliegtuigjes uitvoeren op extremisten in de Pakistaanse tribale gebieden. (AP, Reuters)