Kort nieuws Wetenschap

Uitsterven dreigt voor een op de vijf plantensoorten

Door onze redactie wetenschap

ROTTERDAM, 30 SEPT. Ruim één op de vijf plantensoorten ter wereld wordt met uitsterven bedreigd: 22 procent om precies te zijn. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Britse plantkundigen die dinsdag gepresenteerd is. Daarmee zijn de planten net zo zeer bedreigd als de zoogdieren. Planten komen vooral in het nauw doordat hun leefgebied verdwijnt, zoals in tropische regenwouden die bijzonder rijk zijn aan soorten. Het is de eerste keer dat de toestand van planten wereldwijd is beoordeeld. De onderzoekers trokken hun conclusies op basis van een steekproef van 7.000 plantensoorten, van mossen en varens tot naaldbomen en bloemplanten. Het is ondoenlijk om alle naar schatting 380.000 planten te onderzoeken. De studie is uitgevoerd door de invloedrijke Britse hortus Royal Botanic Gardens Kew, samen met het Londense Natural History Museum en de natuurorganisatie IUCN.

Pijn versleten knie minder met infuus

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 30 sept. Pijn in een versleten kniegewricht kan twee- tot driemaal minder worden na een infuus met het nog experimentele medicijn tanezumab. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers vandaag in The New England Journal of Medicine. De pijnverlichting is gemeten ten opzichte van een nepinfuus. Dat placebo gaf al 22 procent minder pijn. Tanezumab heeft daarmee een goed pijnstillend effect. Daar wachten ongetwijfeld veel mensen met versleten gewrichten op, maar het middel is inmiddels omstreden. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft afgelopen zomer drie van de dertien grote vervolgonderzoeken met tanezumab naar gewrichtspijn voorlopig stopgezet. Het vermoeden rees dat de gewrichten van mensen die tanezumab gebruiken sneller kapot gaan. Tanezumab is een antilichaam dat een groeifactor voor zenuwen blokkeert. Die groeifactor speelt een rol bij het ontstaan van een pijngevoel.

Ei blijft in koekoek

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 30 sept. Koekoeken houden hun ei langer in hun lichaam dan andere vogels. Zo komt het ei, eenmaal gelegd, eerder uit en heeft het koekoeksjong een voorsprong op de andere eieren in hetzelfde nest. Dat is in het voordeel van het koekoeksjong, dat de andere eieren dan uit het nest kan wippen. Biologen schreven gisteren in Proceedings of the Royal Society B dat koekoekseieren ongeveer een etmaal langer binnen blijven dan die van de meeste andere vogels. In het lichaam rijpt het embryo sneller dan in een nest, door de hogere temperatuur. Anekdotes over het ‘voorlijke’ koekoeksjong deden al in de zeventiende eeuw de ronde, maar een wetenschappelijke studie bestond niet. Nu blijkt zelfs dat niet alleen de Europese koekoek deze aanpassing kent, maar ook andere ‘broedparasieten’ zoals de Afrikaanse koekoek.