Kort nieuws Sport

FIFA wil handel in jonge voetballers indammen

BERN, 30 sept. Wereldvoetbalbond FIFA denkt de handel in jonge voetballers een slag toe te brengen met de invoering van een nieuw registratiesysteem, dat morgen officieel in werking treedt. Veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse clubs hebben volgens de FIFA baat bij het ‘Transfer Matching System’. Daarin moeten voetbalclubs details over transfers digitaal invoeren, zoals transfersom, salaris en contractduur. FIFA kan dan eenvoudiger beoordelen of de regels zijn nageleefd. Het systeem moet Europese topclubs er ook van weerhouden ouders van talenten een baan aan te bieden om zo jonge spelers gratis binnen te halen. (ANP)

Schaakvoorzitter opnieuw herkozen

Chanti-Mansyisk, 30 sept. De omstreden voorzitter Kirsan Iljoemzjinov van wereldschaakbond FIDE is herkozen. Bij de stemming, gisteren rond de Schaakolympiade in Siberië, kreeg de 48-jarige Rus meer mensen achter zich dan zijn landgenoot Anatoli Karpov. Iljoemzjinov, die al sinds 1995 de FIDE leidt, kreeg 95 stemmen, oud-wereldkampioen Karpov kreeg er 55. Op de Olympiade verloren de Nederlandse schakers gisteren in de achtste ronde met 3-1 van Israël en zakten naar de 33ste plaats. (ANP)

Renner Rebellin twee jaar geschorst

MONACO, 30 sept. De wielerbond van Monaco heeft de Italiaan Davide Rebellin een schorsing van twee jaar opgelegd wegens het gebruik van verboden middelen. Dat hebben Italiaanse media gemeld. Rebellin (39) werd tijdens de Spelen van Peking (2008) betrapt op het gebruik van de epo-variant cera. Hij moest daardoor zijn zilveren olympische medaille van de wegwedstrijd inleveren. Hij kreeg ook een voorlopige schorsing opgelegd. Rebellin, die in Monaco woont, zei onschuldig te zijn. Hij kan vanaf april 2011 weer wedstrijden rijden. (ANP)

Doek valt voor de Nationale Sportpas

ARNHEM, 30 sept. De Nationale Sportpas, een soort van kortingspas in de sportwereld, gaat verdwijnen. Er is geen partij gevonden die ermee verder wil. De pas blijft tot 1 januari 2011 werkzaam als kortingspas bij de aangesloten bedrijven. De pashouders hebben daarna nog tot 1 juli de tijd het gespaarde tegoed te besteden of op te nemen. De Nationale Sportpas is een initiatief van NOC*NSF, de sportbonden en een groot aantal bedrijven. (ANP)