Kort nieuws Buitenland

Sancties VS tegen Iraanse schenders van mensenrechten

Washington, 30 sept. De Verenigde Staten hebben gisteren voor het eerst sancties afgekondigd tegen Iran wegens schendingen van de mensenrechten. Acht Iraanse (ex-)leiders, onder wie de commandant van de revolutionaire garde, Mohammed Ali Jafari, en minister van Inlichtingendiensten Heydar Moslehi, mogen de VS niet in en Amerikanen mogen geen zaken met hen doen. Washington heeft de afgelopen jaren al verscheidene malen sancties afgekondigd tegen het nucleaire en ballistische rakettenprogramma van Iran. Volgens de bekendmaking zijn de nieuwe sancties gericht tegen personen die „verantwoordelijkheid delen voor de aanhoudende en ernstige schending van mensenrechten”, met name na de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009. (AP)

China laat drie Japanners vrij

Peking, 30 sept. China heeft vandaag drie Japanners vrijgelaten die kort geleden illegaal een militaire zone binnengedrongen zouden zijn. Een vierde Japanner blijft onder huisarrest omdat hij volgens de autoriteiten in het gebied videofilms van militaire objecten heeft gemaakt. De vier werden op 21 september opgepakt bij Shijiazhuang, een stad in het noorden van China. De arrestatie had plaats op het moment dat tussen China en Japan een diplomatieke rel oplaaide over een aanvaring van schepen van beide landen in de Oost-Chinese Zee. Het incident heeft geleid tot de ernstigste diplomatieke spanningen tussen de twee landen in jaren. (AP)

Geen resultaat overleg Korea’s

Seoul, 30 sept. Het militaire overleg tussen Noord- en Zuid-Korea, het eerste sinds twee jaar, is vandaag zonder resultaat afgesloten. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Volgens het ministerie weigerde de delegatie van Noord-Korea in te gaan op de eis van Seoul om excuses aan te bieden voor de ramp met het Zuid-Koreaanse marineschip, de Cheonan, in maart. Volgens een internationaal onderzoek heeft Noord-Korea daar de hand in gehad. Pyongyang ontkent en weigert de conclusies van het onderzoek te aanvaarden. (AP)

Afghanistan: teelt opium gehalveerd

Wenen, 30 sept. Door een ziekte is de opiumproductie in Afghanistan het afgelopen seizoen gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Door de schaarste is de prijs voor ruwe opium, de grondstof voor heroïne, meer dan verdubbeld: van 64 dollar naar 169 dollar per kilo. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van de VN-organisatie voor drugs en misdaad UNODC. Volgens de VN zal de prijsstijging Afghaanse boeren stimuleren om volgend jaar weer meer papaver te verbouwen. Zo’n 83 procent van de productie vond plaats in de zuidelijke provincies, waar de opstand tegen Afghaanse regering en NAVO-troepen het hevigst is. De Talibaan financieren hun strijd voor een groot deel met opbrengsten uit opium. (AP)

Migrant gedood bij grens Egypte, Israël

Rafah, 30 sept. De Egyptische grenspolitie heeft gisteren een Soedanese migrant doodgeschoten die probeerde Israël binnen te komen. Twee migranten werden opgepakt. Volgens een woordvoerder van een plaatselijk ziekenhuis weigerden de migranten, die mensensmokkelaars ieder 3.000 dollar hadden betaald om de grens te passeren, zich over te geven. De Egyptische grenspolitie heeft volgens de Verenigde Naties sinds 2007 meer dan 60 migranten doodgeschoten. (AP)

Einde aan sancties tegen Sierra Leone

New York, 30 sept. De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren alle resterende sancties tegen Sierra Leone opgeheven, acht jaar na het einde van een burgeroorlog die meer dan vijftigduizend levens kostte. Onder de sancties viel een wapenembargo. Volgens de V-raad strekt het gezag van de regering van Sierra Leone inmiddels weer uit over het gehele land en zijn meer dan 75.000 rebellen gedemobiliseerd. De burgeroorlog tussen 1991 en 2002 verwierf vooral bekendheid door de handel in ‘bloeddiamanten’ en door gewapende milities die burgers op gruwelijke wijze verminkten. (AP)