Kort nieuws Binnenland

Onderzoek naar vuurwerkramp in Zwolle voortgezet

Door onze correspondent

Enschede, 30 sept. Politie en justitie hebben meer tijd nodig voor het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Dat maakten zij vanmorgen bekend. Het onderzoek gaat verder onder verantwoordelijkheid van het politiekorps IJsselland en het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle, omdat zij „met een frisse blik” en „zo objectief mogelijk” de resultaten van het nadere onderzoek kunnen beoordelen. In mei werd het onderzoek naar de ramp hervat. Dat gebeurde naar aanleiding van een nieuwe verklaring van de schoonzus van mede-directeur Willy Pater van SE Fireworks. Inmiddels hebben zich vijftig getuigen gemeld. Bij het onderzoek zijn drie gedragswetenschappers betrokken die een aantal getuigenverklaringen hebben beoordeeld, omdat er geheugenfouten kunnen optreden. Een aantal zaken bleek nog het onderzoeken waard, aldus het OM.

Spijbelaars thuis bezocht in R’dam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 sept. Spijbelende vmbo- en mbo-scholieren in Rotterdam worden voortaan thuis opgezocht door Stadstoezicht. Wethouder De Jonge (CDA, Onderwijs) kondigde vandaag de maatregel aan, die schoolverzuim moet terugdringen. Rotterdam heeft relatief veel spijbelaars. „Het is niet zo dat we ze in een busje laden, dat mag Stadstoezicht ook niet. Maar het feit dat er een uniform voor de deur staat is vaak al genoeg”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het plan is onderdeel van een groter pakket maatregelen om schoolverzuim te bestrijden.

Minder tbs’ers opnieuw in de fout

Den Haag, 30 sept. Het aantal tbs’ers dat na behandeling weer in de fout gaat, is de laatste jaren licht afgenomen. Dat blijkt uit cijfers over recidive van onderzoeksbureau WODC van het ministerie van Justitie, die gisteren zijn gepubliceerd. Van de tbs’ers die van 2004 tot en met 2006 vrijkwamen, pleegde 21,4 procent binnen twee jaar opnieuw een misdrijf. In de jaren daarvoor lag dat op 22,9 procent. Het percentage ex-tbs’ers dat een misdrijf pleegde waarvoor opnieuw tbs opgelegd kan worden, daalde van bijna 6 naar ruim 3. De tbs-behandelingen duren steeds langer. Dat zou er volgens de onderzoekers op kunnen wijzen dat rechters en behandelaars voorzichtiger zijn geworden bij het vrijlaten van tbs’ers. (ANP)

Kamer geschokt om brief hulpbisschop

Den Haag, 30 sept. Partijen in de Tweede Kamer hebben gisteren geschokt gereageerd op een anti-abortusbrief van hulpbisschop Everard de Jong van het bisdom Roermond. De brief gericht aan parlementsleden kwam met een klein poppetje dat een foetus van tien weken moet voorstellen. De hulpbisschop stelt in zijn brief dat op vrijwel alles bezuinigd moet worden. „Waarom niet op de bloedige post van de abortusklinieken”, vraagt hij zich af. (ANP)

Gevonden voet is van Engelsman

Driebergen, 30 sept. De linkervoet in een schoen die op 11 september is gevonden op een strand op Terschelling is afkomstig van een man uit Hull die sinds november 2008 vermist wordt. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gisteren gemeld. Via de schoenfabrikant kwam het KLPD erachter dat een maand eerder een rechtervoet was gevonden op het strand van Hull. Beide voeten bleken na DNA-testen afkomstig van de Engelsman. De Engelse politie gaat er niet van uit dat de man het slachtoffer was van een misdrijf. (ANP)