Klokkenluider van Fortis spreekt

De bank Fortis, die in september 2008 ten val kwam, had een klokkenluider, en die treedt nu naar buiten. Annemieke Roobeek, sinds 1994 commissaris bij het Belgisch-Nederlandse concern, lichtte de president van De Nederlandsche Bank al in mei 2005 in over bestuurlijke misstanden binnen de bank en verzekeraar. Dat blijkt uit het boek De Kloof van NRC-redacteur Piet Depuydt, over de opkomst en ondergang van Fortis, dat vandaag verschijnt.

Roobeek zocht contact met toezichthouder Nout Wellink en vertelde hem in een geheim anderhalf uur durend gesprek op zijn kantoor over de gedragsregels voor goed bestuur die bij Fortis eerder in woorden dan in daden werden nageleefd: „Iemand moest zeggen wat er werkelijk aan de hand was.”

De commissaris wees DNB op het systematisch verdoezelen van de cijfers van de Nederlandse activiteiten: het naar beneden halen van de feitelijke prestaties door extra kostenposten op Fortis Bank Nederland te verhalen. Om de omstreden overname van ABN Amro mogelijk te maken, haalde Fortis in 2007 bijna 1 miljard euro uit de reserves van zijn verzekeringsdochter in Nederland.

Het gesprek heeft het wantrouwen van Wellink over de manier waarop Fortis werd aangestuurd in belangrijke mate beïnvloed, stellen ingewijden uit de omgeving van De Nederlandsche Bank.

Volgens Roobeek zelf is de informatie voor Wellink een extra argument geweest om zijn bezorgdheid en argwaan over de overname en integratie van ABN Amro met minister van Financiën Wouter Bos te delen. Bos wilde niet interveniëren.

Naar eigen zeggen kreeg Roobeek veel informatie over „de interne problemen en uitdagingen van Fortis” tijdens lunches die ze tegen de zin van bestuursvoorzitter Lippens organiseerde met medewerkers op de ‘vloer’. Roobeek werd voorjaar 2005 gedwongen ontslag te nemen.

Vorig jaar werd Roobeek door de overheid benoemd tot commissaris van staatsbank ABN Amro. Ze ziet nu toe op de integratie die van ABN Amro en Fortis eind 2012 één functionerende bank moet maken.

Lees morgen in de krant een interview met Annemieke Roobeek