Kamagurka's stilste schreeuw ooit

Kamagurka werkt serieus door aan zijn carrière als beeldend kunstenaar. Dat is te zien op de expositie Helden die afgelopen weekeinde openging in de galerie van Guy Pieters in Knokke. Kamagurka gaat verder op het pad dat hij als schilder in 2008 is ingeslagen. De cartoonist en theatermaker maakte in dat jaar elke dag een schilderij. Hij ontwikkelde niet alleen nieuwe schildergenres, hij herpakte ook oude.

Zoals het kubisme. Hij schilderde zijn striphelden in die stijl: kubistische smurfen en Kuifjes. In Knokke hangen nieuwe versies van kubistische striphelden als Mickey Mouse en de smurfen.

Maar het thema van deze expositie is breder: het biedt Kama’s speelse en absurde visie op de kunstgeschiedenis. Zo is er een groot schilderij in dreigend zwart en warm geel en rood: Kama’s versie van De schreeuw van Edvard Munch. Alleen is het gezicht van de schreeuwende man vervangen door een spiegelei met drie dooiers als ogen en mond. Munchs doek is een schilderij „waarvan de beeldkracht mij van kindsbeen af is bijgebleven”, schrijft Kama in de catalogus. „Vandaar, nu ik groot en sterk ben, mijn versie met spiegeleieren. Noem het een hommage. Let ook even op de twee figuren op de achtergrond. Ze zien er een beetje hongerig uit...” aldus Kama over zijn ‘stilste schreeuw ooit’. Kama speelt met Mondriaan, Magritte en Permeke op de expositie. Hij ontleed ook een doek van Picasso, dat onlangs voor 82 miljoen dollar is geveild. Kama schildert het na. Het doek heet nu Pablo Incasso. Met pijltjes geeft hij aan hoeveel delen van dit schilderij waard zijn.

Ook zijn eigen stripheld, Cowboy Henk, heeft hij tot een prachtig, bijna manshoge kubistische sculptuur omgevormd. Neuzen, haarlokken en tongen van dit polyester beeld zijn uitneembaar en op een andere plek herplaatsbaar: Kama introduceert publieksparticipatie in het kubisme .

Kamagurka, Helden. T/m 25 okt. www.guypietersgallery.com