Iraans virus bevat mogelijk verwijzing bijbelboek Ester

De geheimzinnigheid rond het computervirus Stuxnet, dat een groot aantal computers van een Iraanse kerncentrale heeft geïnfecteerd, wordt steeds groter. Onduidelijk was al waar de ‘worm’ vandaan kwam. En of de Iraanse nucleaire industrie wel echt het doelwit was, zoals Teheran maandag verklaarde.

Nu is de verwarring verder vergroot door speculaties over een bijbelse referentie die verstopt zou zijn in de code van het virus. In die code zouden verschillende verwijzingen te vinden zijn naar het bijbelboek Ester, dat vertelt hoe een Perzische poging het Joodse volk uit te roeien wordt verijdeld. Het is geen bewijs dat Israël achter de verspreiding van Stuxnet zit, schrijft The New York Times vandaag, maar wel een aanwijzing. Het kan ook een dwaalspoor zijn.

Het sleutelwoord in de theorie is ‘myrtus’, de naam van een bestand in de code – maar ook de naam van de struik mirte. In het Hebreeuws heet die Hadassah, en dat is de originele naam van Ester uit het gelijknamige bijbelboek.

Sceptici kunnen aanvoeren dat de theorie thuishoort in dezelfde categorie als het oude verhaal dat het achterstevoren afspelen van het Witte Album van The Beatles geheime boodschappen bevat. Ook kunnen ze erop wijzen dat het virus ook heeft toegeslagen in India, China en Indonesië.

Maar, zegt een voormalige Amerikaanse inlichtingenfunctionaris in The New York Times: „Waar Stuxnet ook vandaan komt en wat ook het doel ervan is, de psychologische druk wordt er in elk geval mee opgevoerd.”