Internationaal kort

Noord-Korea zegt zijn kernwapenarsenaal te gaan uitbreiden

NEW YORK. Noord-Korea gaat zijn kernwapenarsenaal uitbreiden als antwoord op de versterking van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire macht in het gebied. Dat heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Pak Kil Yon gisteren tegen de Verenigde Naties gezegd. Hij beloofde dat Pyongyang nooit kernwapens zou gebruiken om andere landen te bedreigen of aan te vallen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat de twee Korea’s, die formeel met elkaar in oorlog verkeren sinds de oorlog van 1950-1953, vandaag voor het eerst in twee jaar weer militair overleg voeren. (AP)

Berlusconi krijgt motie van vertrouwen

ROME. De regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteren het vertrouwen van het Italiaanse parlement behouden. Bij de stemming in de Kamer van Afgevaardigden kreeg het kabinet steun van 342 afgevaardigden, 33 meer dan de regering nodig had om het vertrouwen te behouden. De parlementsleden van Toekomst en Vrijheid voor Italië (FLI), die de regering eerder de rug toekeerden, hadden vooraf aangekondigd de centrum-rechtse regering te blijven steunen. Ze deden dat door in te stemmen met de plannen, onder meer voor belastingverlaging, die Berlusconi gisteren presenteerde. Het was de eerste grote test voor de regering sinds in juli meer dan dertig parlementariërs op instigatie van Kamervoorzitter Gianfranco Fini uit de fractie stapten van Berlusconi’s regeringspartij PDL. Zij vormen nu FLI, dat zich inzet voor meer moraliteit en legaliteit in de politiek. (AP)

Loezjkov van Moskou vecht zijn ontslag aan

Door onze correspondent

Moskou. Joeri Loezjkov, de Moskouse burgemeester die dinsdag door president Medvedev is afgezet, stapt naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Dat heeft een van zijn vertrouwelingen gisteren gezegd tegen persbureau Interfax. Loezjkov heeft inmiddels zijn lidmaatschap van de mede door hemzelf opgerichte pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland opgezegd. Als reden daarvoor voert hij aan dat de partij hem tijdens de smaadcampagne op de staatstelevisie niet heeft gesteund. Op de website van het weekblad New Times is een brief gepubliceerd die Loezjkov een dag voor zijn ontslag aan president Medvedev schreef. Daarin vergeleek hij onder andere het regime van Medvedev met dat van Stalin.

‘Mijnwerkers Chili over twee weken vrij’

Copiapó. De 33 ingesloten mijnwerkers in Chili kunnen over twee weken worden bevrijd, als er geen tegenslagen zijn. Een van de drie reddingstunnels die worden geboord, is met een diepte van ruim 300 meter nu al halverwege. Dat heeft de kabinetschef van de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De mijnwerkers in de San José-mijn werden op 5 augustus ingesloten toen de mijn instortte. Reddingswerkers zeiden aanvankelijk dat het tot Kerst kon duren voordat ze gered zouden kunnen worden. In het huidige tempo zou boor ‘B’, van het type T-130, de mijnwerkers over vijf dagen kunnen bereiken. Vervolgens moeten de wanden van de schacht nog worden versterkt met metaal. Ook moet de reeds gearriveerde reddingskooi, waarin de kompels één voor één omhoog worden gehaald, aan een stalen kabel worden bevestigd. Het zal vijftien tot twintig minuten duren om één kompel omhoog te hijsen. (AP)

Hongaarse omroep boycot Roma-spotje

Boedapest. De Hongaarse publieke omroep weigert een reclamespot van de extreemrechtse partij Jobbik uit te zenden. In de verkiezingsspot worden Roma door een meisje met een capuchon op afgeschilderd als „criminelen” en „parasieten”. Dat is volgens de zender beledigend, racistisch en dus in strijd met de uitzendregels. Het Hongaarse verkiezingscomité eist nu dat de tv de spot wel uitzendt. De zender gaat tegen die beslissing in beroep bij het hooggerechtshof. Zondag zijn in Hongarije gemeenteraadsverkiezingen. Bij de Europese verkiezingen vorig jaar en de parlementsverkiezingen eerder dit jaar werd Jobbik telkens de derde partij van Hongarije. (AP)

Bekijk beelden van de partij Jobbik op de site: jobbiktv.hu

Mexico: geen doden aardverschuiving

Oaxaca. De vrees voor honderden doden door een landverschuiving in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Oaxaca is ongegrond gebleken. Volgens de laatste tellingen zijn er geen doden en worden nog elf mensen vermist. Tijdens een noodkreet op de nationale televisie sprak gouverneur Ulises Ruiz dinsdag aanvankelijk van mogelijk duizend doden. De gemeente Santa María Tlahuitoltepec (circa 9.000 inwoners) werd ’s nachts getroffen door een modderlawine. De orkaan Karl en tropische storm Matthew hebben in Zuid- en Midden-Amerika tot zware regenval geleid. (AP, AFP)