Het oude Fortis claimt 2 miljard van Nederland

In een ingewikkeld juridisch conflict over de afwikkeling van een oude obligatielening dreigt Ageas, het voormalige moederconcern van bank- en verzekeringsconcern Fortis, een claim van 2 miljard euro neer te leggen bij de Nederlandse Staat. Dat heeft Ageas gisteren bekendgemaakt.

De zaak draait om converteerbare obligaties die Fortis Bank Nederland in 2007 onder beleggers uitzette om zo het eigen kapitaal met 2 miljard euro te versterken. Na drie jaar zouden beleggers de obligaties kunnen omzetten in aandelen van het moederbedrijf Fortis NV tegen de vooraf afgesproken koers van 18,75 euro. Op haar beurt zou Fortis NV als tegenprestatie tegen dezelfde waarde (2 miljard) nieuwe aandelen verwerven in haar dochter Fortis Bank Nederland.

Nu de deadline van die aflossing nadert, op 12 december aanstaande, is alles anders. In oktober 2008 viel Fortis uiteen ten gevolge van de kredietcrisis. De Nederlandse Staat nationaliseerde de twee Nederlandse bankdochters ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Fortis NV bleef met nog wat Belgische verzekeringsactiviteiten beursgenoteerd en koos Ageas als nieuwe naam. De beurskoers ervan is tegenwoordig nog geen 12 procent van de ooit afgesproken 18,74.

Volgens Ageas probeert het Nederlandse ministerie van Financiën als eigenaar van Fortis Bank Nederland onder de oude afspraken uit te komen. Financiën zou beleggers in contanten willen aflossen om zo Ageas af te houden van een potentiële claim op aandelen op de huidige staatsbank.

Ageas zegt zich wel bewust te zijn dat dat zal leiden tot een complexe en betwistbare situatie. Om die te voorkomen eist het Belgische verzekeringsconcern een schadevergoeding van 2 miljard, indien het ministerie van Financiën zijn plannen voor aflossing van de oude obligatielening doorzet.

Intussen heeft Financiën gedreigd met twee tegenclaims tegen Ageas ter waarde van 875 miljoen. Beide partijen zeggen te hopen op een minnelijke schikking.