Frits van Oostrom weg bij het Rijksmuseum

Historicus Frits van Oostrom is teruggetreden als lid van de raad van toezicht van het Rijksmuseum. Dat heeft de raad vandaag bekendgemaakt. De raad wilde het besluit niet toelichten.

Van Oostrom zei afgelopen maandag in deze krant sceptisch te zijn over de verwerving door het Rijksmuseum van het pistool waarmee Pim Fortuyn is vermoord, en plannen van directeur Wim Pijbes dit later tentoon te stellen. De raad zou hem steunen in die opvatting, dacht hij. Maar die sprak Van Oostrom aan op dit „inhoudelijk ongewenste interview”. Van Oostrom erkende dat zijn mening op „verkeerde en ontijdige wijze” naar buiten is gekomen. Pijbes liet weten dat er geen verschil van inzicht is tussen hem en de raad over de koers en de aard van het museum.

Volgens Van Oostrom moet het Rijksmuseum zich niet profileren als een plek voor vaderlandse geschiedenis. „Het is geen geschiedenismuseum. Dat kan het niet zijn en dat moet het ook niet willen zijn.” Hij vindt dat het Nationaal Historisch Museum die plek moet worden. Bij dat museum is hij lid van de raad van toezicht.