EU eist wetswijziging Frankrijk inzake Roma

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, begint een juridische procedure tegen Frankrijk omdat uitzetting van Roma in strijd zou zijn met Europese regelgeving. Dat heeft de Commissie gisteren bekendgemaakt.

Frankrijk kreeg gisteren een officieel schrijven van de Commissie waarin het wordt opgeroepen zich aan Europese regels te houden, aldus een woordvoerder. Ook vraagt de Commissie Frankrijk om aanvullende informatie. De acties van de Commissie kunnen uitmonden in een rechtszaak tegen Frankrijk.

„Frankrijk past de Europese regels voor vrij verkeer niet toe zoals het hoort en daarom beginnen we een procedure”, zei commissaris Viviane Reding (justitie, mensenrechten) tegen de Franse tv-zender France 24.

Frankrijk kreeg het aan de stok met de Commissie toen het deze zomer Roma-kampementen ontmantelde en de bewoners terugstuurde naar het land van herkomst, meestal Roemenië. De Commissie vermoedde van meet af aan dat Frankrijk discrimineerde en zich niet hield aan de Europese regels. Ze werd in haar vermoeden gesterkt toen een Franse circulaire uitlekte waarin lokale autoriteiten de opdracht kregen de Roma-kampen met voorrang te ontmantelen.

Het geschil tussen Frankrijk en de Commissie escaleerde toen Reding de Franse acties op een persconferentie indirect vergeleek met deportaties uit de Tweede Wereldoorlog. Op een Europese top beet de Franse president Sarkozy van zich af en verdedigde de Franse aanpak, waardoor hij in aanvaring kwam met Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Volgens Frankrijk worden de Roma uitgezet omdat ze een gevaar vormen voor de openbare orde. Frankrijk mag Roma terugsturen, maar alleen als aan elke uitzetting een individuele beoordeling ten grondslag ligt. De Commissie denkt dat dat niet het geval is. Frankrijk mag geen mensen de grens over zetten omdat ze tot een bevolkingsgroep horen.

De criteria waaraan een uitzetting moet voldoen zijn vastgelegd in een Europese Richtlijn uit 2004, die Frankrijk niet in nationale wetgeving verankerd zou hebben. Uit te zetten burgers zijn daarin een aantal procedurele rechten toegekend. Zo moet een land eerst onderzoeken welke banden een immigrant heeft met het land van herkomst, hoe lang hij al in het gastland is en of hij gezond is.

Eerder deze maand riep het Europees Parlement Frankrijk op de uitzettingen te staken. Frankrijk legde die oproep naast zich neer. Wel heeft Frankrijk de omstreden circulaire onmiddellijk ingetrokken. Frankrijk heeft dit jaar ongeveer acht duizend Roma het land uitgezet. Gezinnen die vertrekken komen in aanmerking voor een vergoeding van 300 euro per volwassene en 100 euro per kind.

    • Michel Kerres