Eindelijk foto Kim

Bol gezicht, strakke blik en de zwarte haren naar achteren gekamd. Volgens de kenners precies zijn vader. De vermoedelijk toekomstige leider van het stalinistische Noord-Korea heeft eindelijk een gezicht. De staatsmedia in het land publiceerden vandaag voor het eerst foto’s van Kim Jong-un, die volgens hardnekkige speculaties op den duur zijn vader Kim Jong-il (68) gaat opvolgen. Op de voorpagina van partijkrant Rodong Sinmun prijkte een groepsfoto van partijfunctionarissen van de Arbeiderspartij, bijeen in een unieke conferentie in hoofdstad Pyongyang.

Kim Jong-un, die ergens in de twintig moet zijn en de jongste van drie zoons is, zit op de voorste rij. Twee plaatsen van zijn vader, met een generaal tussen hen in. Volgens experts opnieuw een bevestiging dat de jonge Kim op termijn zijn vader zal opvolgen. Ook staatspersbureau KCNA verspreidde de groepsfoto, buiten gemaakt bij het Kumsusan herdenkingspaleis waar het gebalsemde lichaam ligt van Kim Il-sung, de grondlegger van Noord-Korea en vader van Kim Jong-il. De foto’s komen na de benoeming van Kim Jong-un in belangrijke posities in leger en partij. Van de jonge Kim waren slechts enkele jeugdfoto’s in omloop waarvan de echtheid nooit is bevestigd. In de staatsmedia was tot deze week nooit met een woord over Kim gerept. (BBC, AP)